Junker: EU i SAD su partneri, Tramp: Želimo fer trgovinu

Tramp je istakao da bi bilo dobro kada bi sve carine i trgovinske barijere između SAD i EU bile ukinute

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker sastao se danas sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući i tom prilikom poručio da su EU i SAD partneri i saveznici, a ne neprijatelji, i da moraju da sarađuju na početku trgovinskih pregovora između dve velike ekonomije.

Tramp je novinarima, na početku sastanka sa Junkerom u Ovalnom kabinetu, rekao da se nada da će postići pravedan i recipročan trgovinski sporazum između SAD i Evrope, prenosi Rojters.

„Jednostavno želimo jednake uslove za naše farmere, proizvođače, za sve. A želimo, iskreno, da velike koristi ima i Evropska unija“, rekao je Tramp.

Junker je Trampu tokom sastanka rekao da su trgovinski pregovori važni, predloživši da dve strane razgovaraju o „smanjenju carina“ umesto o njihovom povećanju, prenosi AP.

Tramp je Junkeru rekao da dva kontinenta zajedno čine više od 50 odsto svetske trgovine, istakavši da bi bilo dobro kada bi ukinili sve carine i trgovinske barijere u okviru pregovora.

Inače, američki predsednik je ranije zapretio uvođenjem carina na uvoz evropskih automobila, što je Evropljane navelo da nagoveste mogućnost uvođenja carina na američku robu u vrednosti od 20 milijardi dolara kao protivmeru.

 

Izvor Tanjug/Blic, 26. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u