Nedeljnik: Srbi bi danas izabrali Tita

Nostalgija za Titom i dalje jaka u srpskoj javnosti

Josip Broz Tito, kao čovek koji je u ovoj zemlji ukinuo izbore, pobedio bi danas na hipotetičkim izborima pokazalo je istraživanje objavljeno u Nedeljniku.

Od rezultata ekskluzivnog istraživanja Ninamedije za Nedeljnik, možda bi samo interesantnije bilo svedočiti kampanji hipotetičkih izbora gde bi građani današnje Srbije glasali između sledećih kandidata: Nikola Pašić, Josip Broz Tito, Slobodan Milošević, Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica, Boris Tadić, Aleksandar Vučić…

Posle stogodišnjeg iskustva života u Jugoslaviji, kako bi se proverilo kakav je odnos današnje javnosti prema državnicima koji su vodili Srbiju i obeležili određene epohe u poslednjih 100 godina, Nedeljnik, koji je u tradicionalnom letnjem dvoboroju nakioscima od 26. jula, i Ninamedija su sproveli istraživanje koje nije poput onih, ranije rađenih, sa pitanjem ko je najveći državnik ili političar, jer odnos prema istoriji ne mora nužno da bude, i često nije, u korelaciji sa odnosom prema sadašnjosti.

Pitanje postavljeno ispitanicima bilo je: „Da možete sutra na izborima da glasate, za koga biste od ponuđenih kandidata glasali?“

Kriterijumi za odabir, navodi se, već na prvi pogled su jasni – reč je o ljudima koji su vodili zemlju i u određenim trenucima bili najmoćniji političari koji su držali sudbinu zemlje (ili je još uvek drže) u svojim rukama.

Istraživanje je sprovedeno na 802 ispitanika u periodu od 23. do 30. juna ove godine.

Josip Broz Tito, apsurda li, kao čovek koji je u ovoj zemlji ukinuo izbore, piše Nedeljnik, pobedio bi na hipotetičkim izborima sa 24,6 odsto glasova, mada bi mu današnji srpski lider „dahtao za vrat“ sa 23,5 odsto…

Prema rezultatima istraživanja Zoran Đinđić bi dobio 10,7 odsto glasova, Slobodan Milošević 7,4 odsto, dok bi Nikola Pašić imao 4,4 odsto podrške. Boris Tadić sa 2,1 odsto i Vojislav Koštunica sa 0,7 su na začelju kolone. Nijedan od navedenih kao svoj odgovor je navelo 18,7 odsto ispitanih, a da ne zna za koga bi glasalo navelo je 7,9 odsto.

U novom Nedeljniku čitajte kako se rezultati ovih „kandidata“ dramatično razlikuju u staroj i mladoj populaciji; za koga bi glasali penzioneri, a za koga studenti, kako su glasali različiti regioni Srbije, koga ni izabrali visokoobrazovani, a koga poljoprivrednici, kao i šta svi ovi rezultati govore o Srbiji i načinu na koji biramo lidere i sagledavamo svoju istoriju.

 

Izvor Nedeljnik/B92, 26. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u