Predsednik Izraela u Beogradu: Zajedno se borimo za našu nezavisnost

Izraelski predsednik prvi put u poseti Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Izraela Ruvena Rivlina uz najviše državne i vojne počasti.

To je prva poseta jednog izraelskog predsednika našoj zemlji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija nikako i ni na koji način neće zaboravti stravična stradanja, strašne zločine i genocid koji je počinjen nad srpskim i jevrejskim narodom u NDH tokom Drugog svetskog rata, poručivši da neće dozvoliti da neko smanjuje i manipuliše brojem srpskih žrtava.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, kazao da Srbija poštuje sve žrtve i nikada nije zaboravila, to jest uvek prilikom obeležavanja stradanja, govorila je ne samo o srpskim, već i jevrejskim i drugim žrtvama.

„Nećemo dozvoliti da neko smanjuje broj srpskih žrtava, da se ne pomenu žrtve čiji broj se broji u stotinama hiljada. Mi to nećemo dozvoliti i držaćemo se istorije“, podvukao je on.

Kazao je da je Rivlinu preneo da ono što neki slave kao najveću pobedu mi doživljavamo kao najveću nesreću za naš narod – Oluja.

„Dok se neki raduju 4. avgusta, neki tuguju. Upoznao sam predsednika Rivlina sa činjenicom da se radi o najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata“, objasnio je Vučić.

Preneo je da je započeo razgovore sa predsednikom Izraela o Starom sajmištu, gde mislimo da formiramo nešto što bi bio naš Jad Vašem, iako je on jedinstven, a u kojem bismo govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama.

Zahvalio se Rivlinu na važnim rečima koje je izgovorio juče u Jasenovcu.

Podsetio je da je ovo prva zvanična poseta predsednika države Izrael Srbiji, dodajući da je ponosan na činjenicu što je imao čast da ugosti visokog gosta.

Izrazio je nadu da će predsednik Izraela i premijer ubuduće češće dolaziti u našu zemlju.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri, a odnosi između srpskog i jevrejskog naroda na još višem i boljem nivou.

„Srbi i jevreji su zajednički prošli kroz mnogo muka i stradanja tokom Prvog i Drugog svetskog rata posebno. Uvek smo znali da poštujemo jedne druge i žrtve oba naroda. Gotovo da ne postoji antisemitizam u Srbiji i u Srbiji nikada neće postojati fašizam, neonacizam, i neofašizam. To možete da vidite u svim gradovima širom Sbrije, na licima ljudi, na našim ulicama“, naglasio je on.

Vučić je rekao da Srbija ima veliki interes da sa Izraelom razvija svestranu saradnju u svim oblastima, a jedna je da nikada ne zaboravimo i čuvamo sećanja na stradanja naših naroda.

Zahvalio se Rivlinu što Izrael nije priznao jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, kao što će Srbija uvek podržavatri postojanje i opstanak države Izrael i gajiti prijateljske odnose prema izraelskoj državi i narodu.

Preneo je da će Srbija biti večeras domaćin događaju koji će obeležiti naše prijateljstvo zauvek.

Ukazao je da je jedan od osnivača države Izrael Teodor Hercel poreklom iz Zemuna i da će danas biti svečano imenovana jedna ulica u tom delu Beograda.

Ponovio je da su Jevreji prilazili kroz sva stradanja zajedno sa Srbima i posebnu zahvalnost iskazao je Gideonu Grajfu, vodećem istraživači instituta o stradanju, koji je svojim radom doprineo da se ne mogu sakriti podaci o Jasenovcu.

Rekao je da je Zakonom o restituciji Srbija obavila njenu dužnost, učinila nešto što je važno za uspostavljanje pravde, a mnogo važnije od novca je, kako je istakao, to što je time rađeno na odnosima u budućnosti, jer kako se odnosimo prema prošlosti i rešavamo te probleme, takvi će biti odnosi u budućnosti.

Kazao je sa svojim izraelskim kolegom razgovarao o konkretnim bilateralnim odnosima, i kazao da očekuje da će se popraviti kroz veću trgovinsku razmenu.

Podsetio je da u Srbiji postoji veliki broj izraelskih kompanija, dodajući da želimo još više investitora iz te zemlje.

„Uvereni da možemo da pristupimo hrabrijem pozivu izraelskim turistima da dođu u Srbiji, spremni smo i da pozovemo naše građane da odlaze u Izrael kako u Jerusalim tako i Tel Aviv“, naglasio je on.

Ukazao je da su analizirani odnosi dve zemlje, kao i razmotreno formiranje mehanizama kojima će komunikacija biti brža, kako bi se reagovalu u interesu obe zemlje.

Vučić je rekao da je dogovoren Mešoviti komitet za saradnju, na čijem čelu će, na strani Srbije, biti ministri Nenad Popović i Siniša Mali.

„Očekujemo velike rezultate rada tog komiteta, i da ekonomska saradnja bude jednako dobra kao i politička“, istakao je on.

Vučić je preneo da je sa Rivlinom razgovarao i o situaciji na Bliskom istoku, te čuo o izazovima sa kojima se Izrael suočava.

RIVLIN: OKRENUTI SE BUDUĆNOSTI, ALI NE ZABORAVITI PROŠLOST
Predsednik Izraela Ruven Rivlin rekao je danas u Beogradu da odnosi Izraela i Srbije gledaju budućnost ali da istorija, sve ono što se dogodilo tokom Drugog svetskog rata, ne sme i ne može biti zaboravljeno.

Zahvalivši se na dobrodošlici, Rivlin je podsetio da dva naroda imaju mnogo toga zajedničkog.

„I jedni i drugi smo se suočavali a i dalje se borimo sa potrebom da zaštitimo našu nezavinost protiv onih koji su veći nego što smo mi sami. Prošle godine obeležili smo 25 godina od uspostavljanaj diplomatskih odnosa, ali naše prijateljstvo seže mnogo dalje“, rekao je Rivlin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije.

Dodao je i da je ponosan što je prvi predsednik Izraela koji je u poseti Srbiji.

„Bio bih počastvovan da vas ugostim u Izraelu“, poručio je Vučiću.

Prema rečima Rivlina, Izrael je danas snažna ekonomija.

„Postali smo stručnjaci u raznim oblastima – zdravstvu, energetici, poljoprivredi, kibernetici, svaki izazov želimo da pretočimo u priliku jer smo temeljno radili na rešenjim. Moramo da ih nađemo da bismo preživeli“, istakao je Rivlin.

Kako je dodao, ponosan je na veliki broj izraelskih investicija u Srbiji.

„Naša je želja i dužnost da budemo pravi partner onima koji žele da zajedno, ruka pod ruku, napreduju“, rekao je izraelski predsednik.

On je dodao da su se tokom razgovora on i Aleksandar Vučić složili da se formira zajednička ekonomska komisija, a izražena je i namera da se potpiše sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i to u što skorijoj budućnosti.

„Odnosi između srpskog iizraelskog naroda gledaju u budućnost ali istorija, bilo ona dobra ili ona strašna, sve što se dogodilo tokom Drugog svetskog rata, ne sme i ne može da se zaboravi“, rekao je Rivlin, dodavši da Jevreji, koji su i sami iskusili strahote holokausta, razumeju muke srpskog naroda.

Smatra da mladi naraštaji treba da nauče o strašnim pričama iz tih vremena i izrazio zahvalnost Vučiću na donošenju Zakona o restituciji.

„Veoma cenimo to, jer to govori o vrednostima, to je moralan zakon koji može da posluži kao model drugim zemljama“, kaže on.

Rivlin dodaje da je jevrejska zajednica u Srbiji mala ali živa i da predstavlja most između dva naroda.

„Kasnije tokom dana ćemo otvoriti ulicu Teodora Hercla, osnivača modernog ciniozma. To je primer zajedničke prošlosti, ali i zajedničke sadašnjosti i budućih odnosa“, zaključio je Rivlin koji boravio u jednodnevnoj poseti Srbiji.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 26. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u