Si Đinping pozvao na prekid trgovinskih ratova

Kineski lider se obratio na otvaranju biznis foruma BRIKS-a

Predsednik Kine Si Đinping je tokom ceremonije otvaranja biznis foruma BRIKS-a u Johanesburgu pozvao međunarodnu zajednicu da prekine trgovinske ratove.

„Pred nama stoji izbor između saradnje i konfrontacije, između politike ’zatvorenih‘ i ’otvorenih vrata‘, između pristupa u kojem će svi imati korist na račun neuspeha drugih“, rekao je Si Đinping.

Prema njegovim rečima, trgovinski ratovi treba da budu odbačeni, jer u njima neće biti pobednika, hegemonija u ekonomiji stvara još više prepreka, dok oni koji idu tim putem nanose štetu sami sebi.

Kineski lider je naglasio da se u ovom trenutku ljudska civilizacija suočava sa situacijom koja ranije nije postojala. On je izrazio uverenje da za zemlje u razvoju to predstavlja istovremeno i izazov i nove mogućnosti.

U vezi s tim, Si Đinping je pozvao države BRIKS-a da se usprotive politici jednostranih akcija i protekcionizma.

„Mi, zemlje BRIKS-a, treba da pratimo istorijski trend, iskoristimo mogućnosti za razvoj, zajedno se usprotivimo izazovima, igramo konstruktivnu ulogu u formiranju novog tipa međunarodnih odnosa“, rekao je kineski lider.

On je dodao da zemlje mogu doći do zajedničke koristi za sve, procvata i stabilnog razvoja samo putem otvorenosti i to treba da bude pravi izbor svih država“.

Danas je otvoren samit ministara finansija država BRIKS-a u Johanesburgu koji će trajati do 27. jula.

 

Izvor Sputnjik, 26. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u