Tramp zbog Malerove istrage odložio susret sa Putinom za 2019.

Stejt department usvojio „Krimsku deklaraciju“

Stejt department je objavio svoju „Krimsku deklaraciju“ kojom je nepriznavanje ulaska poluostrva u sastav Rusije proglasio za zvaničnu američku politiku.

Dokument je potpisao državni sekretar Majk Pompeo, a u njemu se, pored ostalog, naglašava:

„Zajedno sa saveznicima, partnerima i međunarodnom zajednicom – SAD odbacuju pokušaj Rusije da anektira Krim i objavljjuju da će se ove pozicije držati sve dok Ukrajina ne povrati svoju teritorijalnu celovitost“.

Ministarstvo inostranih poslova RF na ovo je već odreagovalo. Njegova portparolka Marija Zaharova izjavila je:

„Već smo se uverili koliko vrede američke sudbonosne odluke. Sporazum sa Iranom i Pariski sporazum o klimatskim promenama donedavno su bili američka politika. Tako je lično bio odlučio Barak Obama. A onda je Tramp odlučio drugačije. Znamo mi cenu ovakvim deklaracijama“.

Nezavisno od svega, pojava „Deklaracije“ je novi momenat u američko-ruskim odnosima. I, verovatno nije nimalo slučajno što je Trampov pomoćnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton objavio da već najavljenog vašingtonskog susreta lidera SAD i Rusije neće brzo biti, da se faktički odlaže na neodređeno vreme.

Bolton je doslovno objavio: „Predsednik smatra da njegov sledeći susret sa predsednikom Putinom treba da bude organizovan i održan kada se u Sjedinjenim Državama završi lov na veštice povezan sa Rusijom. Zato smo odlučili da samit bude posle Nove godine“.

Bolton je imao u vidu istragu koju vodi specijalni tužilac Robert Maler, a koriste je udružene antittrampovske snage. Ona može potrajati još godinu dana, mada bi njeni inspiratori voleli da potraje do kraja Trampovog prvog mandata.

Proteklih dana je Bela kuća bila spremna za novi samit Tramp-Putin do kraja 2018.

 

Izvor Fakti, 26. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u