Moskva demantovala da su Putin i Tramp dogovorili podelu Kosova

„Sa potpunom odgovornošću tvrdimo da je to apsolutna dezinformacija“

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije demantovalo je saopštenja medija o tome da se navodno američki predsednik Donald Tramp na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Helsinkiju složio sa razmatranim predlozima da vlasti Srbije priznaju nezavisnost Kosova u zamenu za teritorije.

U komentaru Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije navodi se da je Ministarstvo skrenulo pažnju na članke u ruskim medijima zasnovane na kosovskom listu „Gazeta ekspres“. List je, pozivajući se na diplomatske izvore, tvrdio da je na samitu Rusije i SAD u Helsinkiju američki predsednik pristao na navodno razmatrane predloge o priznanju nezavisnosti Kosova od strane Beograda, ukoliko severne teritorije u kojima žive Srbi pripadnu Srbiji.

„Sa potpunom odgovornošću tvrdimo da je to apsolutna dezinformacija, kao i druge pretpostavke koje su se u poslednjih nekoliko dana pojavljivale u štampi oko nekih ’posebnih aranžmana‘, koji su se navodno desili u Helsinkiju“, navodi se u komentaru ruskog Ministarstva.

Prvi sastanak u punom formatu između predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, održan je 16. jula u Helsinkiju.

Oružani sukob između albanskih separatista Oslobodilačke vojske Kosova i srpske vojske i policije dovelo je 1999. do bombardovanja Jugoslavije od strane snaga NATO-a. Albanske administrativne strukture u Prištini su 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost „republike Kosovo“ od vlasti u Beogradu. Rukovodstvo republike, koje za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, nisu priznali Rusija, Srbija, Grčka, Iran, Izrael, Španija i niz drugih zemalja, teži da pristupi međunarodnim organizacijama i Evropskoj uniji.

 

Izvor Sputnjik, 27. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u