Novosti: Srbija će biti skinuta sa liste rizičnih zemalja

Direktorka MMF Kristin Lagard poručila da je „Srbija zemlja za primer“

Srbija bi uskoro mogla da bude skinuta sa liste visokorizičnih zemalja kada je reč o pranju novca i sigurnosti poslovanja, a na koju smo uvršćeni u februaru ove godine – saznaju „Novosti„.

Prema našim informacijama, na sastanku premijerke Ane Brnabić sa američkim ministrom finansija Stivenom Mnučinom, održanom u sredu u Vašingtonu, jedna od ključnih tema upravo je bio i poslednji izveštaj Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), a u kojem je Srbija uvršćena među države koje su stavljene pod pojačan nadzor.

FATF je telo koje se bori protiv pranja novca, finansiranja terorizma i organizovanog kriminala, a o svojim rezultatima obaveštava članice G20 (najrazvijenije zemlje sveta) i Evropsku komisiju. Jedna od najuticajnihih država u ovoj organizaciji su SAD i njihov glas može biti presudan za stavljanje ili skidanje sa liste.

Kada FATF stavi državu pod „monitoring“, to može da dovede do teškoća u plaćanju ka i iz inostranstva, odnosno da oteža poslovanje kompanija. Srpske vlasti su još pri objavljivanju izveštaja FATF u februaru poručivale da su ispunile preporuke tog tela i da je usvojeno šest sistemskih zakona protiv pranja novca i terorizma.

Svi ti argumenti izneti su i na sastanku Brnabićeve sa Mnučinom, a odmah na početku razgovora naglašeno je kako timovi srpske premijerke i američkog ministra finansija već uveliko zajedno rade na ovom pitanju.

Brnabićeva je naglasila da je Srbija već sada ispunila sve uslove da bude skinuta sa ove liste, a ministar Mnučin istakao je da su SAD zadovoljne merama koje je Srbija primenila do sada.

Skidanje sa sporne liste mogao bi biti prvi „opipljiv“ rezultat posete premijerke SAD, koja je imala svečani prefiks – obeležavanje sto godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući, jubilej koji je na obe strane ocenjen kao prilika za otvaranje novog poglavlja u odnosima Srbije i SAD.

Predsednica Vlade je i u četvrtak, poslednjeg dana posete SAD, imala odvojene susrete sa senatorom Ronom Džonsonom, predsedavajućim Potkomiteta za Evropu, senatorom Tomom Kotonom, članom Vojnog komiteta Senata i kongresmenom Stivom Stiversom, narednim predsedavajućim Srpskog kokusa.

Senator Džonson je rekao da su Srbija i Zapadni Balkan važni za SAD i zato će ta država nastaviti da podržava reformske procese u regionu. Brnabićeva je naglasila da je očuvanje stabilnosti na KiM jedan od ključnih prioriteta i da je upravo zato od posebne važnosti ostanak Kfora u nesmanjenom sastavu.

Šef diplomatije Ivica Dačić, koji je u našoj delegaciji, sastao se sa Vesom Mičelom, pomoćnikom državnog sekretara SAD:

— Razgovori su bili dobri. Nova administracija želi da čuje srpske predloge, stavove i da predloži kreativna rešenja, a ne da se bazira na onome što je već postalo kliše i što je radila prethodna administracija.

Dačić je naglasio da je bitno da se jubilej podizanja srpske zastave na Beloj kući iskoristi za popravljanje naših odnosa sa SAD. Šef diplomatije je ponovio ideju da se američkom predsedniku Vudro Vilsonu, podigne spomenik u Beogradu.

LAGARDOVA: VI STE ZEMLjA ZA PRIMER
Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je u Vašingtonu i sa direktorkom MMF Kristin Lagard, koja je poručila da je „Srbija zemlja za primer“. Brnabićeva i Lagardova su razgovarale o novom sporazumu MMF i Srbije koji će se sprovoditi 30 meseci. Aranžman je isključivo savetodavni i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava, što je potvrda dobrih ekonomskih rezultata koje je Srbija do sada postigla, istaknuto je u razgovoru.

 

Autor D. Milinković

 

Izvor Večernje novosti, 27. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u