Kina spremna da naoružava Srbiju?

Prvi čovek kineske armije obećao da će se lično založiti da se Srbiji vojno pomogne u svim oblastima

Potpredsednik Centralne vojne komisije, koja je u Kini najvažniji organ kada je reč o upravljanju Narodnooslobodilačkom vojskom Kine, izrazio je punu podršku daljoj saradnji između naših vojski i obećao da će se lično založiti da se Srbiji pomogne i više nego do sada u svim oblastima – od obuke do sredstava, izjavio je izaslanik predsednika Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji se sastao sa generalom Džang Jousijaom, potpredsednikom ovog tela.

Vulin je kineske domaćine obavestio o razvoju razgovora i pregovora koje Beograd i Priština vodi u Briselu.

„Još jednom sam podvukao da je za nas vojska Kosova apsolutno neprihvatljiva, kao i svako kršenje Rezolucije 1244, za šta sam dobio punu podršku naših domaćina. I oni smatraju da ništa što nije u skladu sa Rezolucijom 1244 ne sme i ne može da se desi na prostoru Kosova i Metohije”, rekao je.

„Sve može da bude na raspolaganju našoj zemlji. Zahvaljujući izuzetnim odnosima koje je predsednik Aleksandar Vučić uspostavio sa predsednikom Kine Si Đinpingom, mi ovde imamo svuda otvorena vrata”, izjavio je Vulin.

Ministar odbrane pozvan je da učestvuje na međunarodnom bezbednosnom forumu koji će se u oktobru održati u Kini. Ministar odbrane Kine Vei Fenge, kao i potpredsednik Centralne vojne komisije Džang Jousija, prihvatili su poziv ministra Vulina da posete Srbiju.

Ministar odbrane je posetu Kini nastavio obilaskom Državne administracije za nauku, tehnologiju i industriju nacionalne odbrane Kine, gde ga je dočekao direktor ove institucije Džang Kedijan. Vulin je posetio i državnu kompaniju „Norinko”, industrijskog giganta koji proizvodi široku paletu naoružanja, od streljačkog oružja, preko raketnih sistema, do tenkova.

 

Autor Milan Galović

 

Izvor Politika, 27. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u