Dačić: SAD menjaju pristup; ko kaže da će Kosovo u UN?

„Mislim da će Srbija na kraju uspeti da pobedi“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom informacija da SAD imaju novo konstruktivno rešenje u vezi sa KiM, da nije reč o novom rešenju, već o novom pristupu i da to predstavlja veliku promenu.

„To znači da su se otvorila vrata za traženje novog kompromisnog rešenja za koje SAD nisu bile spremne u proteklim godinama jer su smatrale da je to pitanje zatvoreno”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je naveo da je to pozitivna promena i da su SAD otvorene da podrže dijalog i dolazak do kompromisnog rešenja i da u tom smislu podržavaju napore koje Srbija čini.

„Oni čvrsto podržavaju dijalog i naše nastojanje da se dođe do kompromisa. To je velika promena”, rekao je Dačić.

Ocenio je da to može pozitivno da utiče na dalji tok pregovora, jer podrška Amerike, kao i drugih velikih zemalja u okviru EU daje jedan pozitivan podsticaj da se taj dijalog uspešno privede kraju.

„Problem je u nespremnosti Prištine da prihvati to kompromisno rešenje, ali mislim da je svima jasno da je ta (njihova) politika propala. Srbija je pokazala svoju dobru volju i Priština je na redu da pokaže da li zaista želi kompromis”, rekao je on.

Na pitanje da li jedno od kompromisnih rešenja podela Kosova, Dačić je rekao da sada ne govori o tome.

„Do sada se govorilo o KIM na način – to smo već rešili, nego da vidimo nešto drugo… Sećate se da je postojala politika da su to dva odvojena koloseka. Na kraju ta dva koloseka ipak dolaze do nekog zajedničkog koloseka”, rekao je Dačić.

Sada niko ne govori o tome da nema o čemu da se razgovara, rekao je Dačić i dodao da svi podržavaju želju da se dođe do kompromisa i podržavaju dijalog koji vodi EU.

„Sa druge strane, o modalitetima će se tek razgovarati”, rekao je on.

Američki ambasador Kajl Skot preneo je novinarima da je američki stav bio i još uvek je da se stabilno rešenje u vezi sa Kim mora biti pronađeno kroz pregovore Beograda i Prištine.

„Bilo koji dogovor Beograda i Prištine mi smo spremni pozitivno da razmatramo“, rekao je Skot.

Američki ambasador je istakao da je važno da se dođe do stabilnog i trajnog rešenja za budućnost regiona jer otvorena pitanja komplikuju situaciju, rekao je Skot.

DAČIĆ: PREVAZIĆI NEGATIVNO NASLEĐE U ODNOSIMA SRBIJE I SAD
Dužni smo da prevaziđemo negativno nasleđe nedavne prošlosti i ostvarimo punu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu Srbije i SAD, poručio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić na svečanosti u rezidenciji američkog ambasadora povodom obeležavanja 100 godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući.

On je dodao i da SAD u Srbiji imaju pouzdanog partnera.

„Tačno na današnji dan pre stotinu godina saopštenje američkog predsednika Vudro Vilsona pročitano je u crkvama širom zemlje i objavljeno u svim uticajnim dnevnim novinama. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država izrazio je divljenje ‘odvažnom srpskom narodu’, čijim herojskim delima je bio dirnut. ‘Zbog ljubavi prema slobodi”, govorio je, ‘Srbi su krenuli u borbu protiv znatno nadmoćnijeg neprijatelja’ “, podsetio je Dačić.

Srpska zastava se tada u čast našeg odvažnog naroda vijorila na Beloj kući, ali i na svim američkim javnim institucijama.

Dačić je naveo i da se upravo vratio iz Vašingtona, gde je u Kongresu SAD-a takođe prisustvovao proslavi ovog jubileja.

„Američka i srpska prestonica, zajedno su se prisetile istorijskog savezništva naša dva naroda, ali što je još važnije, zajedno smo utrli put daljem razvijanju naših partnerskih odnosa.

Kako kaže Dačić, naši preci su se zajednički borili za iste vrednosti i u to ime su položili svoje živote.

„Ratovi se ne smeju ponoviti i zbog toga se Republika Srbija zalaže za ostvarivanje regionalnog mira i stabilnosti, ulažući napore kako bi postala deo ujedinjene, demokratske Evrope i zbog toga nam je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD-om na vrhu spoljnopolitičkih prioriteta”, poručio je on.

Posebno cenimo podršku koju je Amerika do sada pružala našim naporima u ostvarivanju svih pomenutih ciljeva i nadam se da će to činiti ubuduće, dodao je on.

„Drago mi je što sam u Vašingtonu, a sada i u Beogradu učestvovao na manifestacijama koje nas podsećaju da smo dužni da prevaziđemo negativno nasleđe nedavne prošlosti i ostvarimo punu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu naših dveju zemalja”, istakao je on.

SKOT: KRAJNjE VREME DA IDEMO NAPRED
Američki ambasador Kajl Skot rekao je da je krajnje vreme da se ide napred i da se razvijaju dobri odnosi i prijateljstvo dve zemlje.

„Koliko znam, prvi put je stavljena srpska zastava na rezidenciju američkog ambasadora i na taj način želimo da odamo počast Srbiji kao našem partneru, malom i hrabrom narodu koji se borio sa nama u Prvom i Drugom svetskom ratu”, rekao je Skot.

Navodeći da su posle toga bili teški dani, Skot je kazao da je krajnje vreme da idemo napred i da naše partnerstvo i prijateljstvo razvijamo.

On je dodao da je podizanje srpske zastave na rezidenciju važan simbol, koji pokazuje da SAD hoće da izgrade prijateljske odnose i da pomognu Srbiji da ostvari svoje najvažnije prioritete.„Naša ruka je pružena Srbiji i na nama je da idemo napred”, poručio je Skot.

DAČIĆ: KO KAŽE DA ĆE KOSOVO DOBITI ČLANSTVO U UN?
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upitao je danas povodom inicijative Vuka Jeremića – koji je pokrenuo prikupljanje potpisa za sprečavanje članstva Kosova u UN – ko je rekao da će se to dogoditi?

„Vidim da je Jeremić krenuo u prikupljanje potpisa. Za vreme Tadića i Jeremića je više od 80 zemalja priznalo Kosovo. Čemu sad ovi potpisi? Za vreme mog mandata šest zemalja je povuklo priznanje, pa da vidimo ko treba i zašto da skuplja potpise”, rekao je Dačić novinarima.

Kaže da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njemu može kao i svakom drugom mnogo toga da se zameri, ali ne i da ne vode računa o nacionalnim i državnim interesima.

„Nikad nije na dnevnom redu bilo priznavanje nezavisnosti niti članstvo Kosova u UN”, rekao je Dačić i ponovio da Srbija želi trajno rešenje.

On je primetio da stanje u odnosima sa svetskim silama nikada nije bilo bolje, da su normalizovani odnosi sa Nemačkom, jačaju se odnosi sa Francuskom, kreće se u revitalizaciju odnosa sa SAD i jača se prijateljstvo sa Rusijom i Kinom.

„Ovo su sve politikanti. Pošto sam ja bio u vlasti i sa Đilasom, Tadićem i Jeremićem – situacija je mnogo drugačija i značajnija. Mislim da će Srbija na kraju uspeti da pobedi, ne na štetu drugih ali da se nađe neko rešenje da bi se došlo do pozitivne agende za ceo region”, rekao je Dačić.

Na pitanje da li će se u dijalog sa Prištinom uključiti Rusija, Dačić je odgovorio da će format ostati kakav jeste i da neće biti njegovog širenja.

„Ne postoje takvi planovi”, rekao je Dačić i ukazao da ne postoji potreba SAD da se uključe jer one podržavaju dijalog koji vodi EU.

Rusija je iznela stav da će se uključiti u proces dijaloga ako to neko bude zahtevao, podseća Dačić.

 

Izvor Tanjug/Fakti, 29. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u