Li: Kina čekala Hong Kong 100 godina, ne žuriti sa KiM

Za rešavanje tako velikog pitanja kakvo je Kosovo ne bi trebalo postavljati rokove

Za ovakvo veliko pitanje, nikako se ne sme dozvoliti da se reši samo za par meseci. Normalno, ukoliko se Beograd i Priština za 10 dana dogovore, ja podržavam, pozdravaljam, kaže ambasador Kine u Srbiji

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang kaže da je rešavanje kosovskog pitanja najvažnije za Srbiju i njen teritorijalni integritet i smatra da za rešavanje tako velikog pitanja ne bi trebalo postavljati rokove.

„To je čisto moje lično mišljenje, nije zvanično. Kada je reč o pitanju Kosova, to se odnosi na suverenitet, teritorijalni integritet Srbije, to je najvažnije pitanje za jednu zemlju, vladu i narod”, rekao je Li za RTS.

On je naveo primer da je Kina čekala skoro 100 godina i rešila pitanje Hongkonga tek 1997. kada je vraćen matici, a takođe i Makao. „U Hongkongu su bili Englezi, a u Makau Portugalci”, podseća Li.

On dodaje i da je današnja Kina jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti, a još nije rešila svoj problem – provinciju Tajvan.

„Za ovakvo veliko pitanje, nikako se ne sme dozvoliti da se reši samo za par meseci. Normalno, ukoliko se Beograd i Priština za 10 dana dogovore, ja podržavam, pozdravaljam”, kazao je Li.

 

Izvor Tanjug/Politika, 29. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u