Babin Most: Opljačkani crkva i parohijski dom

Ovo je 15. slučaj skrnavljenja crkve Pokrova Presvete Bogorodice za poslednje četiri godine

U noći između petka i subote (27. na 28. jul) opljačkana je crkva Pokrova Presvete Bogorodice i parohijski dom u Babinom Mostu. U hramu je izvršena premetačina, obijena je kasa i pokraden novac. Premetačina je izvršena i u parohijskom domu i to u svakoj prostoriji, uključujući i crkvenu kancelariju, a potom je obijena garaža na ulazu u crkvenu portu. Ukradeno je 45.000 dinara – 20.000 dinara u vlasništvu sveštenika i 25.000 dinara crkvenog novca, kao i porodični nakit sveštenikove porodice – saopštila je Eparhija raško-prizrenska. Pored detalja o slučaju pljačke, Eparhija je oštro osudila napad na crkvenu imovinu, navodeći da očekuje od policije, koja je izvršila uviđaj – da počinioce pronađe i privede pravdi. Ovo je 15. slučaj skrnavljenja crkve Pokrova Presvete Bogorodice za poslednje četiri godine, počinioci do sada nikada nisu bili pronađeni, podsećaju iz ERPKiM.

Sveštenik Aleksandar Našpalić je u trenutku pljačke bio na godišnjem odmoru, tako da niko od članova porodice nije bio prisutan tokom obijanja hrama i parohijskog doma. Pljačku je prijavio predsednik parohijskog crkvenog odbora, Jovica Nikolić, koji je obilazio hram u odsustvu paroha.

„Nažalost, ovakvi nemili događaji unose dodatni nemir među naše sveštenstvo i verni narod, pa Eparhija apeluje da se svi oni koji imaju bilo kakva saznanja o mogućim počiniocima ove pljačke što pre jave policiji i pomognu u istrazi,“ dodaje se u saopštenju.

 

Izvor KoSSev, 30. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u