Demohrišćanima Merkelove najniža podrška za 12 godina

Vladajuća nemačka demohrišćanska unija CDU/CSU pala je ispod granice od 30 odsto

Vladajuća nemačka demohrišćanska unija CDU/CSU pala je ispod granice od 30 odsto u ispitivanjima javnog mnjenja u toj zemlji, što je najniža vrednost u poslednjih 12 godina, objavio je danas nemački dnevnik „Bild am zontag“, prenosi Hina.

„Da se danas održavaju izbori, za demohrišćansku uniju CDU/CSU kancelarke Angele Merkel glasalo bi 29 odsto birača što je najniža vrednost zabeležena u ispitivanjima javnog mnijenja od 2006. godine“, naveo je ovaj list pozivajući se na rezultate instituta Emnid.

Navodi se da Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), koalicioni partner demohrišćana, i dalje sa 18 odsto podrške beleži slabe rezultate.

Iza SPD se kao treća po snazi politička stranka nalazi desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) sa 15 odsto koji bi glasali za tu stranku.

„Bild“ navodi da istovremeno stranka Zeleni, koju bi podržalo 14 odsto ispitanika, beleži najbolje rezultate u ovoj godini. Stranka Levica i Slobodna demokratska partija (FDP) osvojili bi 10, odnosno devet odsto glasova.

Navodi se da analitičari procenjuju da je slabljenje demohrišćana povezano sa dugotrajnom i žestokom svađom oko smernica useljeničke i izbegličke politike koja je poslednjih nedelja skoro dovela do raspada unije CDU/CSU i koalicione vlade.

Sukob između Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) nastavljen je ovog vikenda najavom jednog dela unije tih sestrinskih stranaka da će osnovati „Uniju centra“ koja bi okupila liberalnije delove obe stranke i činila protivtežu desnom smeru koji sledi CSU na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Horstom Zehoferom.

Navodi se da je generalni sekretar CSU Markus Blume oštro napao inicijatore ovog pokreta optužujući ih da rade na štetu unije.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 30. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u