Makron pravi plan kako da proširi uticaj u Evropi?

Francuski predsednik planira da osnuje svoju liberalnu frakciju u Evropskom parlamentu

Francuski predsednik Emanuel Makron u tajnosti planira osnivanje sopstvene liberalne frakcije u Evropskom parlamentu.

Kako piše „Velt am zontag“, Makron bi tako stvorio protivtežu populizmu u Evropi i proširio svoj uticaj.

Kako list navodi, novi pokret biće lansiran za izbore za Evropski parlament u maju 2019, a Makron već radi na izbornom programu, njegovi ljudi već mesecima ispipavaju teren u Evropi, a radni naslov novog panevropskog socijalno-liberalnog pokreta glasi „Progresivne demokrate“.

„Makron je glavni predstavnik teze da moramo ojačati Evropu kako neliberalne snage ne bi nadvaldale“, izjavio je Janis Emanuilidis iz Centra za Evropsku politiku (EPC) u Briselu.

Nakon evropskih izbora Makron se verovatno neće priključiti jednoj od dosadašnjih političkih grupa, već će osnovati sopstvenu frakciju koja će mu omogućiti da utvrđuje pravila igre, prenosi Blic.

„Vlastita frakcija (u Evropskom parlamentu) ne bi bila sama sebi svrha, već sredstvo“, izjavio je Makronov poverenik Pjer Alegzandr Anglad, koji je već mesecima u tajnoj misiji po Evropi u potrazi sa saveznicima.

Kako se navodi, Makron za sada prvenstveno ima u vidu španske liberale iz „Građanske stranke“ i italijanske socijaldemokrate iz Demokratske partije Matea Rencija, a predsednik Makronove stranke „Republika u pokretu“ Kristof Kastane već je pregovarao sa te dve stranke.

Ukoliko Makron uspe da sa njima obezbedi 40-50 odsto mesta među ukupno 705 u Evropskom parlamentu, onda će pozvati liberalnu frakciju ALDE, tj. Savez liberala i demokrata za Evropu da stvore novi savez, saznaje nemački list.

Makronov plan je da stvori nov liberalni centar u Evropi, koji će imati oko 140 poslanika u Evropskom parlamentu i postati druga najveća snaga posle Evropske narodne partije.

Sa novim savezom, Makron bi mogao bitno da utiče na izradu evropskih zakona u Evropskom parlamentu, ali i da učestvuje u personalnoj politici na najvišem nivou i istovremeno na rad Evropskog saveta.

 

Izvor Tanjug/B92, 30. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u