„Srbiju čeka najsnažniji rast u 10 godina“

„Iako je rast evrozone usporio, ambijent ostaje podsticajan“

Bruto domaći proizvod Srbije će u 2018. godini ubrzati na 4,0 odsto, što će biti najsnažniji rast u poslednjih 10 godina, procena je analitičara Adiko banke.

To će se, kako procenjuju, dogoditi zahvaljujući boljoj investicionoj klimi, uspešnijoj poljoprivrednoj sezoni i boljim prognozama u odnosu na prvobitna očekivanja za prvu polovinu godine. Na bržu privrednu ekspanziju podsticajno će delovati rast potrošnje, direktne strane investicije i izgradnja puteva, smatraju analitičari te banke.

Kako navode u publikaciji „Kvartalni vodič kroz finansijske i tržišne trendove“, daljem rastu potrošnje doprineće povećanje stope zaposlenosti i porast plata, snažnije potrošačko kreditiranje, kao i veća budžetska potrošnja.

Kada je reč o inflaciji, očekuju da će ona do jeseni dostići 2,0 procenta, na temelju jačanja tržišta rada, većih cena robe široke potrošnje i snažnije domaće tražnje, koja je podržana fiskalnom ekspanzijom i razvojem privatnog sektora, ali da će stopa prosečne inflacije u 2018. godini biti niža i da će iznositi 1,8 odsto.

„Iako je rast evrozone usporio, ambijent ostaje podsticajan, pa uz povećanje tržišnog udela srpskih izvoznika i jači izvoz poljoprivrede, prognoze ukazuju na dvocifreni 10-procentni godišnji rast izvoza robe u drugoj polovini 2018, kao i u 2019“, navodi se u publikaciji.

Ova bankarska grupa procenjuje da će dalji porast investicione tražnje, uvoza robe široke potrošnje i viših cena robe, dovesti do umerenog trgovinskog deficita u ovoj godini od približno 11 odsto BDP-a, ali da će rekordne doznake stranih radnika i smanjenje investicionog deficita donekle umanjiti deficit platnog bilansa na 5,5 odsto BDP-a.

Takođe prognoziraju da će, s obzirom na neizvestan spoljašnji uticaj, ublaženu baznu inflaciju u Srbiji i predvidivu normalizaciju monetarne politike FED-a i Evropske centralne banke, prvo povećanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije doći tek u prvom kvartalu 2020. godine (za 25 bazičnih poena).

Zahvaljujući stalnom porastu prihoda od poreza, u prvom polugodištu tekuće godine je zadržana fiskalna disciplina posle visokog budžetskog suficita od 1,2 odsto BDP-a u 2017., konstatuje se u izveštaju.

Ipak, analitičari Adiko banke procenjuju da će se budžetski suficit spustiti na 0,5 odsto BDP-a u 2018. godini usled ubrzanja rasta kapitalnih izdataka i povećanja plata i penzija.

Kada je reč o kreditnoj aktivnosti banaka u Srbiji, očekuju da će ona u ovoj godini zabeležiti rast od 8,0 procenata.

„Zahvaljujući čvrstoj fiskalnoj konsolidaciji, snažnijem rastu BDP-a, održivom primarnom višku i jačem dinaru, očekuje se dalje smanjenje javnog duga prema nivou od 57,5 odsto BDP-a, što otvara put za jačanje rejtinga zemlje“, zaključuje se u publikaciji Adiko banke.

 

Izvor Tanjug/B92, 30. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u