Brnabić o potezu Londona: Neozbiljno i politički neiskreno

Premijerka smatra i da će Srbija imati koristi od najavljivane reforme EU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, povodom navoda da London namerava da spreči da se u avgustu u Savetu bezbednosti UN održi redovna sednica o situaciji na KiM, da je to neozbiljno i politički neiskreno.

„Smatram da je to neozbiljno, posebno od zemlje koja je, i pored toga što izlazi iz EU, institirala da ostane vezana za rešavanje problema i regionalnu stabilnost i bude domaćin sastanka u okviru Berlinskog procesa, a sa druge strane smatra da situacija na KiM nije dovoljno relevatno pitanje da bude uključeno na dnevni red sednice Saveta bezbednosti UN“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

„Čini mi se neozbiljno i politički neiskreno“, naznačila je premijerka.

Brnabić je rekla da je pitanje KiM važno ne samo za dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, već i za sveukupnu regionalnu stabilnost i saradnju.

„Ne mogu da razumem da neko s jedne strane želi da bude domaćin sastanka Berlinskog procesa, a sa druge ne želi da uvrsti u dnevni red temu Kosova. Ne može biti i jedno i drugo“, zaključila je Brnabić.

PREMIJERKA: BENEFIT I ZA SRBIJU OD JAČE EU
Premijerka Ana Brnabić smatra da će Srbija imati benefit od reforme EU, koju najavljuju evropski lideri, među kojima je francuski predsednik Emanuel Makron, ali ističe da Srbija treba da se fokusira na reforme koje sama zbog sebe treba da sprovede.

„Mislim da će Srbija imati benefit od najavljene reforme EU, ukoliko bude implementirana, a nadam se da hoće. To je svakako dugotrajan i težak proces. Srbija će imati benefite od jače EU, to je i nama u interesu, Srbija bi i danas imala bolju poziciju da je EU malo jača“, rekla je Brnabić.

Sa druge strane, premijerka kaže da se ne bi obazirala na pitanje da li će ta reforma otežati put Srbije u Uniju, jer Srbija zna šta treba da čini.

„Imamo ozbiljne reforme ispred nas, na putu ka EU, naš posao je da na iskren i istinit način implementiramo reforme, a ne da samo da usvajamo zakone da bismo informisali EU da smo zakone usvojili, već da ih stvarno primenimo, kako bi sve reforme građani i privreda osetili“, rekla je Brnabić.

„Mi imamo naš posao, oni svoj. Ja se fokusiram na naš posao“, poručila je premijerka.

BRNABIĆ: PISMO POA NIJE ZVANIČNA ZAHTEV, ALI ODGOVORIĆEMO
Pismo kongresmena Teda Poa iz Teksasa u kojem traži da se objave dokumenta vezana za suđenja i pogubljenje Dragoslava Draže Mihailovića nije zvaničan zahtev Vašingtona, ali je relevantno i na njega ćemo odgovoriti, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Kako je rekla, ne vidi da taj zahtev ima neku vremensku relevantnost.

„Pismo mi je uručio kongresmen Ted Po. To nije zvaničan zahtev Vašingtona, nego pismo jednog kongresmena, kopredsedavjaućeg Srpskog kokusa, koji je mnogo uradio za dobre odnose SAD i Srbije“, rekla je Brnabić.

Navela je i da je Pou u ime predsednika Aleksandra Vučića, tokom nedavne posete SAD, uručila orden.

„To pismo nam je relevatno. Odmah sam ga predala našoj ambasadi u SAD, da kao i sva relevantna zvanična pošiljka ide ka svim resornim ministrima i u skladu sa insitutcionalnim mehanizmima odgovorićemo na to pismo“, kaže Brnabić.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 31. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u