EU Prištini: Poštovati zonu oko Visokih Dečana

Iz manastira Visoki Dečani ukazali su da se gradnjom puta Dečani–Plav krši Zakon o zaštićenim zonama

Predstavnici misija više zemalja Evropske unije u Prištini saopštili su da su kosovske institucije dužne da u potpunosti poštuju svoje zakonodavstvo o specijalnim zaštićenim zonama i međunarodne obaveze u pogledu zaštite verske i kulturne baštine, kao i pripadnika svojih zajednica.

Šefovi misija EU na Kosovu, zajednički stav istakli su danas, a nakon posete Specijalnoj zaštićenoj zoni u Dečanima, 26. jula ove godine.

Oni pozdravljaju dogovor između članova Saveta za sprovođenje i nadgledanje (SSN) gradnje puta Dečani–Plav.

„Dok EU priznaje vrednost puteva koji povezuju zajednice, primenjive procedure moraju biti ispoštovane. Pre bilo kakve radnje koja pogađa specijalnu zaštićenu zonu treba se konsultovati Savet za sprovođenje i nadgledanje (SSN), a odluke istog u potpunosti ispoštovati u interesu zaštite verske i kulturne baštine i podržavanja vladavine prava u skladu sa međunarodnim obavezama Kosova“, navodi se zajedničkom saopštenju šefova misija EU u Prištini.

Na kraju podvlače i podsećaju na prethodnu obavezu Kosova da se ne počne sa radovima na putu sve dok obilaznica nije u potpunosti isplanirana i finansirana i apeluju na poštovanje ove obaveze.

Iz manastira Visoki Dečani ukazali su da se gradnjom puta Dečani–Plav, krši Zakon o zaštićenim zonama, pod koje potpada i manastirsko imanje. U manastiru podržavaju i dalje gradnju puta prema Plavu, ali van granica zaštićene zone u skladu sa prvobitnom odlukom vlade Kosova.

Istovremeno manastir očekuje da se manastirska zemlja unese u katastar i da opština Dečani prestane sa upornim pritiscima koji ugrožavaju bezbednosnu situaciju u opštini Dečani.

Put pored manastira koji vodi u dečansku klisuru je put lokalnog karaktera i svakodnevno ga koriste građani, posebno deca i starije osobe radi šetnje i rekreacije. Pretvaranje ovog puta u prometni put koji bi postao glavni ulaz na Kosovo iz pravca Crne Gore, ugrozio bi pre svega same građane Dečana kao i sam manastir.

Zato je važno da se put prema Plavu gradi po trasi koja je određena odlukom kosovske vlade 2014. godine, a da put pored manastira ostane rekreativnog karaktera, kao oaza mira i očuvanja prirodnog ambijenta, saopšteno je iz manastira.

 

Izvor RTS, 31. jul 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u