London ne dopušta raspravu o Kosovu u UN

„To je za nas jasna poruka“, rekao je Dačić

Velika Britanija, koja od sutra preuzima predsedavanje u Savetu bezbednosti UN, namerava da spreči svetsku vladu da tokom avgusta održi redovnu sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji. To bi bilo prvi put da se na Ist Riveru o ovoj temi ne diskutuje u tromesečnom intervalu.

Prema saznanjima „Novosti„, trenutno se vodi rasprava o programu rada SB za naredni mesec i London nije kandidovao temu KiM, a i neće, jer smatraju da je stanje u našoj južnoj pokrajini dobro i da za to nema potrebe.

Naši izvori tvrde da se tome žestoko protive Rusija i Kina, a ishod ove diplomatske bitke trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedelje. Bez obzira na ovo podmetanje Britanaca, generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guteres svakako priprema redovan tromesečni izveštaj o stanju na KiM.

Prethodna sednica posvećena KiM bila je 15. maja, i već tada je Beograd došao do informacija da će Velika Britanija pokušati da ovo pitanje skine sa dnevnog reda kada bude na čelu SB UN. Pošto su sada rešili da to sprovedu u delo, naša zemlja je poslala upozorenje da ćemo ovaj čin tretirati kao antisrpski akt.

Povodom najnovijih poteza koje diplomatski predstavnici Londona povlače u sedištu UN, šef naše diplomatije Ivica Dačić kaže za „Novosti„:

Ivica Dačić i Antonio Guteres

— To je očekivano. Očigledno je da njih ne interesuje srpski stav. To je za nas jasna poruka.

Izveštaji generalnog sekretara UN o stanju u južnoj srpskoj pokrajini su po Rezoluciji SB 1244 obavezni, ali se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već se ukazuje da to treba da bude „u odgovarajućim vremenskim intervalima“.

Britanci, kao i druge zapadne zemlje (SAD, Holandija, Švedska), već duže ističu da sednice SB o KiM treba da se prorede. Kako je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega ne može da se uloži veto i on se usvaja prostom većinom. To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a među 15 članica koje trenutno čine svetsku vladu Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

„VISI“ I SEPTEMBAR
Ukoliko u avgustu prođe britanska inicijativa, vrlo lako bi moglo da se dogodi da rasprava o KiM izostane i u septembru, jer tog meseca predsedava Amerika.

Osim pet stalnih članica SB UN – Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i SAD, među deset nestalnih članica nalaze se Bolivija, Peru, Obala Slonovače, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Kazahstan, Kuvajt, Holandija, Poljska i Švedska.

 

Izvor Večernje novosti

DAČIĆ: BRITANIJU IZGLEDA NE INTERESUJE SRPSKI STAV O KOSOVU
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je očekivano to što Velika Britanija, koja od 1. avgusta preuzima predsedavanje u Savetu bezbednosti UN, namerava da spreči da se tokom avgusta održi redovna sednica o situaciji na Kosovu i Metohiji i da je očigledno da Veliku Britaniju „ne interesuje srpski stav“.

„To je za nas jasna poruka“, rekao je Dačić za „Večernje novosti„.

Ukoliko Velika Britanija uspe u svojoj nameri, to bi bilo prvi put da se na Ist Riveru o toj temi ne diskutuje u tromesečnom intervalu.

Izvori „Novosti“ tvrde da se tome žestoko protive Kina i Rusija, a ishod ove diplomatske bitke trebalo bi da bude poznat do kraja ove sedmice.

Ukoliko u avgustu prođe britanska inicijativa, vrlo lako bi moglo da se dogodi da rasprava o Kosovu i Metohiji izostane i u septembru jer tada predsedava SAD.

Izveštaji generalnog sekretara UN o stanju na KiM su po Rezoluciji 1244 obavezni, ali se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već se ukazuje da to treba da bude u odgovarajućim vremenskim intervalima.

Britanci, kao i druge zapadne zemlje (SAD, Holandija, Švedska) već duže ističu da sednice Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji treba da se prorede.

Kako je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom.

To znači da ruski i kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a među 15 članica koje trenutno čine Savet bezbednosti UN Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

Bez obzira na to, generalni sekretar UN Antonio Guteres svakako priprema redovan tromesečni izveštaj o Kosovu.

Prethodna sednica posvećena Kosovu i Metohiji održana je 15. maja i već tada je Beograd došao do informacija da će Velika Britanija pokušati da ovo pitanje skine s dnevnog reda kada bude na čelu Saveta bezbednosti UN.

 

Izvor Srna/N1, 31. jul 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u