„Genocidni Njegoš i hajduk Stanko, Srbi kao nacisti“

Govor mržnje sarajevskog profesora uzburkao BiH

Skandalozni intervju sarajevskog profesora Senadina Lavića, u kojem je Republiku Srpsku nazvao genocidnom, a Srbe uporedio sa Hitlerovim nacistima, ne ostavlja ni najmanje prostora za suživot i bespovratno vodi ka urušavanju BiH, ocena je univerzitetskih profesora i analitičara iz Srpske.

Pitaju zašto nema reagovanja iz Sarajeva na uvredljive poruke srpskom narodu i da li to znači da odobravaju ono što je Lavić izjavio u intervjuu portalu „Vijesti“.

Mržnja prema srpskom narodu bukvalno izbija iz svake reči Senadina Lavića — „Entitet Republika Srpska je delo genocida, a za vaspitanje dece u genocidnom duhu zaslužni su Njegošev ’Gorski vijenac‘ i Veselinovićev ’Hajduk Stanko‘“.

Sarajevskom profesoru to nije dovoljno, pa za Srbe kaže da su narod primitivnog mentaliteta. Vrhunac šovinističkog divljanja jeste i poređenje Srba sa nacistima, prenosi portal „Iskra“.

„Velikosrbijanski projekat je bolestan koliko i Hitlerov nacizam. To je najveći projekat zla u Evropi koji podrazumeva uništenje Bosne. Antidejtonske snage su toliko duboko ušle u dejtonski sistem Bosne, da je postalo gotovo nemoguće da država funkcioniše“, kaže Lavić.

Banjalučki profesor Aleksandar Vranješ kaže da se Lavićeve šovinističke teze oslanjaju na bizarnu teoriju bošnjačke istoriografije, prema kojoj su Srbi odgovorni za, ni manje ni više, nego 11 genocida nad Bošnjacima.

Generacije mladih Bošnjaka odrastaju na matrici o genocidnim Srbima i tezi da je Bosna država Bošnjaka, zbog čega će Lavić i istomišljenici biti najzaslužniji ako dođe do raspada BiH.

„Kada vidimo i pročitamo te stavove, postavlja se pitanje o suživotu u BiH, šta treba Srbi da urade, da nestanu ili da preuzmu neki identitet koji bi njima odgovarao, neki Bosanci pravoslavne veroispovesti — da bi odgovarali Laviću i sličnima…“, rekao je Vranješ.

Univerzitetski profesor iz Istočnog Sarajeva Milanka Babić iznenađena je nivoom nekulture i nepoznavanja istorijskih činjenica koje je pokazao Senadin Lavić. Više od svega brine što Lavić, kao profesor na sarajevskom FPN-u koji pohađaju i studenti iz Istočnog Sarajeva, prenosi iskrivljenu sliku o srpskom narodu.

„To je jedno obično baljezganje. Utisak jeste da je to jedan izliv gneva, mržnje, strašnih uvreda. Naravno, on na osnovu svog statusa na Univerzitetu i u BKZ „Preporodu“ ima značajnog uticaja na tu političku i kulturnu elitu, kako da kažem, veruju u takve matrice koje se plasiraju — antisrpske“, ističe Babićeva.

Srbi se sve više udaljavaju od BiH zbog teza koje šire Lavić i njegovi akademski istomišljenici iz Sarajeva, dok je priča o suživotu sa onima koji te porede sa nacistima, proglašavaju genocidnim — ravna mazohizmu.

„Srbima se pripisuje da su ’kanceri‘ i da prave najveće moguće zlo, u intervjuu se spominju fašiziodne i genocidne konotacije, onda mi zaista i ne možemo da govorimo o suživotu kada jedan ceo narod stigmatizirate“, kaže Sanja Vlaisavljević iz Centra za kulturu dijaloga Sarajeva.

Ni Univerzitet u Sarajevu, ni profesori pojedinačno, nisu se ogradili od primitivnih i uvredljivih poruka Senadina Lavića.

I BKZ „Preporod“ na čijem je čelu bez komentara. Glasno ćutanje sarajevske akademske zajednice, bošnjačkog političkog establišmenta, ako je po narodnoj „ćutanje je zlato“, znači da odobravaju sve što je kontroverzni bošnjački ideolog izjavio, a to Srbima treba da bude nauk.

 

Izvor Sputnjik, 01. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u