Mekejn predložio zakon koji Trampu zabranjuje da napusti NATO

Senatori traže i dodatne sankcije protiv Rusije

Komentarišući odnose s Rusijom, predstojeće izbore u Americi i situaciju u NATO paktu, proteklih dana su se oglasila dva jastreba američke politike, senatori Lindzi Grejem i Džon Mekejn, koji se još uvek bori sa malignim tumorom na mozgu, ali ne posustaje. Iako drugačije tumače odluke Donalda Trampa, ni jedan ni drugi se ne slažu s aktuelnom politikom Bele kuće, za koju smatraju da je preblaga i da slabi američki uticaj u svetu i među NATO saveznicima.

GREJEM: SANKCIJE PROTIV RUSIJE NE FUNKCIONIŠU I TREBA IH POOŠTRITI
Postojeće američke sankcije protiv Rusije ne daju željeni učinak, rekao je za Foks njuz senator Lindzi Grejem. Prema senatoru, uprkos činjenici da je Tramp čvršći prema Rusiji od njegovog prethodnika, postojeće sankcije nisu dovoljne da bi funkcionisale, pa ih treba pooštriti.

Prebacimo se na drugu nuklearnu silu, Rusiju, i na mogućnosti nametanja sankcija. Želite li još uvek sankcije protiv Rusije?
— Da, 100 odsto. Obraćam se predsedniku Trampu, koji je oštriji prema Rusiji nego Obama. To je očigledno i nema sumnje o to. On je naoružao Ukrajinu, proterao diplomate, nametnuo sankcije koje su strože od onih koje je nametnuo Obama. Ali to ne funkcioniše, Marija. Oni još uvek pokušavaju da se upliću u naše izbore. Ove nedelje sam primio dve dobre vesti. U petak se predsednik sastao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost i naredio mu da u trci za izbore 2018. godine ojača našu izbornu infrastrukturu protiv Rusije i ostalih aktera. Očekivao sam tačno takve odluke od predsednika. Razgovarao sam s momcima iz Ministarstva nacionalne bezbednosti i celom vlašću. Mislim da će sadašnja administracija predložiti dobar paket mera za zaštitu izbora 2018. godine.

— Državni sekretar Majk Pompeo je senatoru Bobu Menendezu rekao da će sa mnom i drugim grupama raditi na novim sankcijama protiv Rusije. Predložiću nametanje sankcija protiv Rusije, jer ono što radimo ne funkcioniše, za Foks njuz je izjavio senator Lindzi Grejem.

DžON MEKEJN: NATO TREBA ZAŠTITITI OD TRAMPA
Američki senator Džon Mekejn je nešto drugačijeg mišljenja o radu administracije predsednika Trampa i odlučan da po svaku cenu zaštititi Severnoatlantski savez od “napada sadašnjeg lidera Bele kuće”, izvestio je T-Online. “Gorljivi protivnik” Donalda Trampa je predstavio predlog zakona koji bi trebalo da onemogući Sjedinjenim Državama da se povuku iz NATO pakta bez odobrenja američkog Senata, objašnjava nemački portal.

Uprkos teškoj bolesti, Džon Mekejn ostaje“gorljivi protivnik” trenutnog lidera Bele kuće. Američki senator sada čak namerava da “zabrani Trampu da napusti NATO”, piše nemački portal T-Online.

“Mekejn pomoću posebnog zakona želi da zaštiti Severnoatlantski savez od “loših odluka” predsednika Sjedinjenih Država”, objašnjava autor članka Jonas Miler-Touv.

Džon Mekejn je, zajedno s drugim američkim senatorima, predstavio zakon koji bi trebalo da onemogući da Sjedinjene Države izađu iz NATO pakta bez odobrenja američkog Senata, piše nemački novinar.

“Nažalost, američki predsednik je uspeo da pogorša odnose s našim najbližim saveznicima, što je rezultovalo njihovim sumnjama u predanost Amerike Severnoatlantskom savezu”, napisao je Mekejn u zajedničkom saoštenju koje su potpisali demokratski senatori Tim Kejn i Džek Rid, te republikanac Kori Gardner.

“NATO saveznici su sedam decenija bili zajedno i borili se, žrtvovali za dobrobit sveta u kojem su promovisali demokratiju, bezbednost, ljudska prava i vladavinu prava”, rekao je Džon Mekejn.

Američki senator je rekao “kako su Sjedinjene Države zahvaljujući Severnoatlantskom savezu postale sigurnija i prosperitetna zemlja”.

Tramp je još tokom kampanje zabrinuo NATO, kada je izjavio kako je to zastareli savez i više puta naglasak dao na nepošteno finansiranje od strane drugih zemalja članica. Nedavno je posebno uznemirio saveznike kada je rekao kako ne zna zašto bi SAD trebale da brane saveznika poput Crne Gore.

“Ovaj zakon je potreban kao adut našim najbližim saveznicima, koji će ga smatrati pouzdanim u smislu kolektivne odbrane i bezbednosnih jemstava u koje su počeli da sumnjaju”, napisao je senator Džek Rid.

Bez obzira na objave na Tviteru ili mišljenja predsednika, NATO u Americi još uvek ima jaku, dvostranačku podršku u Kongresu. Nedavno je američki Senat izrazio svoju punu podršku NATO paktu s 97 za i samo 2 glasa protiv.

Samo su dvojica senatora, Majk Li iz Jute i Rend Pol iz Kentakija, glasali protiv mere pune podrške Severnoatlantskom savezu.

“Zašto je američki Senat gurao SAD u proširenje NATO saveza, kada većina njih ne plaća čak ni pošten udeo?”, izjavio je Rend Pol.

Majk Li nije odmah odgovorio na zahtev za objašnjenje zašto je u Senatu glasao protiv mere.

Kako ne bi došlo do nepredviđene situacije, sada su se udružili demokrati Tim Kejn i Džek Rid, te republikanci Kori Gardner i Džon Mekejn, koji žele da proguraju zakon kojim bez podrške Senata bilo koji predsednik, a to je trenutno Tramp, ne bi mogli doneti jednostranu odluku o povlačenju Sjedinjenih Država iz Severnoatlantskog saveza.

 

Izvor Fox News/T-Online/logicno.com, 01. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u