Moskva oštro upozorila Jermeniju, Jerevan se pravda

„Moskvu ne može da se ne tiče šta se zbiva u susednoj zemlji”

Jermenski spoljnopolitički prioriteti, sadržani u vladinom programu pod vođstvom Nikola Pašinjana, usmjereni su na daljnje jačanje i produbljivanje savezničkih odnosa Jermenije i Rusije, juče je izjavio portparol jermenskog Ministarstva spoljnih poslova Tigran Balajan, komentarišući reakcije službene Moskve zbog krivičnog progona bivših jermenskih funkcionera u slučaju “1. marta”, kada su uhvaćeni bivši predsjednik Robert Kočarijan i glavni sekretar bezbednosnog saveza postsovjetskih republika ODKB, Jurij Kačaturov.

“Pratimo međunarodne reakcije u vezi situacije u Jermeniji i internih procesa koji se sprovode u okviru vladavine prava i nezavisnog sudstva i borbe protiv korupcije, što su unutrašnji politički prioriteti vlade. Ovi procesi nisu povezani s spoljnom politikom Jermenije i ne bi trebalo da uzrokuju odstupanja. U tom kontekstu, ponavljamo da su naši spoljnopolitički prioriteti, koji su izričito navedeni u parlamentu i odobreni vladinim programom, usmjereni na daljnje jačanje i produbljivanje savezničkih odnosa Jermenije i Rusije, poboljšanje učinkovitosti saradnje unutar saveza ODKB i Evroazijske ekonomske unije. Strogo se pridržavamo najavljenog kursa”, istaklo je jermensko ministarstvo spoljnih poslova.

Ranije je u razgovoru s novinarima ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov oštro reagovao na krivični progon bivših visokih funkcionera u Jermeniji u okviru slučaja “1. marta”.

Prema Lavrovu, događaji u Jermeniji protivrječe tvrdnjama novog vođstva zemlje kako se neće organizovati  bilo kakva vrsta obračuna sa svojim političkim prethodnicima.

“Događaji posljednjih dana protive se nedavnim izjavama novog jermenskog vođstva kako nema namjeru da organizuje progon svojih prethodnika iz političkih razloga”, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Podsjetimo, Robert Kočarijan je optužen da je tokom nasilnih demonstracija opozicije početkom marta  2008. “nasilno rušio ustavni poredak”, kada je policija morala upotrijebiti silu u smirivanju nereda, a on je, kao predsjednik u ostavci, proglasio vanredno stanje u zemlji.

Bivši predsjednik Kočarijan je uhvaćen od strane suda u Jerevanu pod spomenutim optužbama, ali i neustavnog oduzimanja ovlašćenja predsjedniku jermenskog parlamenta i Ustavnom sudu, što navodno može učiniti vlada, a ne kabinet predsjednika. Optuženi Kočarijan je uhvaćen u četvrtak, 26. jula. Bivši predsjednik se suočava s kaznom od 15 godina zatvora.

Podsjetimo, nasilni protesti 2008. su u Jerevanu izbili zbog pobjede Serža Sragasjana na predsjedničkim izborima, koji je tada pobijedio s 52,82 odsto glasova podrške. Demonstranti su tražili da se zbog izborne prevare za predsjednika imenuje opozicioni kandidat Levon Ter-Petrosijan, koji je na izborima dobio samo 21,5 odsto glasova, a treći je bio Artur Bagdasarijan sa 17,7 odsto glasova podrške.

Kočarijan smatra da su ove optužbe fabrikovane i naziva ih “političkim progonom”.

Glavni sekretar Organizacije ugovora za kolektivnu bezbednost (ODKB), general jermenskih snaga Jurij Kačaturov takođe je uhapšen i optužen za ovaj slučaj, ali je uz jemstvo pušten u kućni pritvor. U vrijeme događaja u martu 2008. je Kačaturov bio zamjenik ministra odbrane Jermenije i komandovao je garnizonom jermenske vojske u glavnom gradu Jerevanu.

Bivši ministar obrane Mikael Harutjunijan, koji trenutno nije u Jermeniji, takođe je optužen u slučaju “1. marta”, jer je, navodno, učestvovao u otvaranju vatre na demonstrante.

Početkom marta 2008. su u Jermeniji održani nasilni protesti, tokom kojih je poginulo deset osoba, uključujući i pripadnike jermenske vojske. Nakon što je Kočarijan proglasio vanredno stanje, demonstracije u zemlji su prestale.

Među organizatorima skupova bio je današnji premijer Jermenije Nikol Pašinjan. Nakon što su vođe protesta uhapšene, Pašinjan je zbog optužbi za organizovanje masovnih nemira 2010. osuđen na sedam godina zatvora. U maju 2011. je Pašinjan pušten na slobodu, kada je u čast dvadesete godišnjice nezavisnosti Jermenije proglašena amnestija.

Na parlamentarnim izborima 2008. je pobijedio Serž Sargsjan, koji je u aprilu 2018. postao premijer Jermenije, ali je zbog novih protesta, opet organizovanih od strane Nikla Pašinjana, bio prisiljen podnijeti ostavku. Jermenski parlament je 8. maja izabrao Nikola Pašinjana za predsjednika vlade i on se do sada deklarativno zalagao za nastavak saradnje s Rusijom, kao što je izjavio protparol jermenskog Ministarstva spoljnih poslova Tigran Balajan.

Međutim, netom nakon izjave jermenskog Ministarstva spoljnih poslova, Kabinet specijalnog istražitelja je saopštio kako će u ovom slučaju vjerovatno pozvati na ispitivanje bivšeg predsjednika Serža Sargsjana i bivšeg predsjednika parlamenta i bivšeg premijera republike Hovika Abrahamijana.

Glavni istražitelj Sasun Kačatrijan je danas rekao kako će njih dvojica biti pozvana da se izjasne o istom slučaju u kojem su uhapšeni bivši predsjednik Kočarijan i glavni sekretar ODBK, general Jurij Kačaturov.

“Odluku da se pozovu na ispitivanje bivši visoki funkcioneri treba donijeti istražitelj. Ako se tokom istrage utvrdi da neki službenici mogu pružiti informacije vrijedne po istragu, donijeće se odluka o njihovom ispitivanju”, objasnio je sudija Kačatrijan.

Juče je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao kako je Rusija uvijek bila zainteresovana za stabilnost Jermenije i Moskvu “ne može da se ne tiče što se zbiva u susjednoj zemlji”.

Lavrov je napomenuo “kako se Moskva nekoliko puta obratila jermenskom rukovodstvu i izrazila zabrinutost zbog aktualne situacije i očekuje da će sve ići konstruktivnim putem”.

Podsjetimo da je Lavrov javno upozorio vladu u Jerevanu “kako su događaji posljednjih dana u suprotnosti s nedavnim izjavama novog rukovodstva zemlje, koje je obećalo da neće organizovati progon bivših funkcionera iz političkih razloga”.

 

Izvor logicno.com, 03. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u