Porodice nestalih: „Oluja“ za nas i dalje traje

U Hrvatskoj nema volje da se pitanje nestalih Srba reši

Još se ne zna sudbina 1.746 Srba nestalih tokom sukoba u Hrvatskoj, a porodice nestalih kažu uoči obeležavanja vojne akcije „Oluja“ da za njih „‘Oluja’ još traje“ i da će trajati „sve dok ne pronađu i sahrane svoje najmilije“.

Mira Devetak kaže da je njenog supruga tokom „Oluje“ zarobila Vojska BiH, da su ga zajedno sa još tri saborca mučili i na kraju ubili.

Njena borba za pronalaženje posmrtnih ostataka supruga traje pune 23 godine.

„Sve se zna ko ga je mučio, ko ga je ubio, samo se ne zna gde su tela pokopana. Naše žrtve zaslužuju bar malo poštovanja, da dobiju grobno mesto, da porodica ima gde sveću da im zapali, donese cveće“, rekla je Mira Devetak na skupu „Nekažnjeni zločini u ‘Oluji’ – posledice 23 godine posle“.

Posle sukoba na teritoriji bivše SFRJ, prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, 10.286 Srba vode se kao nestali, a od tog broja 1.746 lica nestala su u Hrvatskoj.

Pitanje nestalih jedno je od najsloženijih pitanja kada je reč o saradnji Srbije i Hrvatske, kaže šefica Odseka za nestala lica Vlade Srbije Ljiljana Krstić.

Naglasila je da je nakon zastoja procesa rešavanja pitanja nestalih u februaru mesecu ove godine ponovo iniciran zajednički rad dve države.

Srbija je dala predlog, kako kaže, radnih pravila i procedura po pitanju nestalih, ali je Hrvatska strana inicirala da se pre toga obavi izmena Sporazuma koji je potpisan 1995. godine, što će usporiti proces.

Krstićeva je ukazala da je od 2001. do 2017. godine iz registrovanih grobnica u Hrvatskoj ekshumirano 1.165 žrtava srpske nacionalnosti koji su stradali tokom akcija hrvatske vojske i policije „Oluja“ i „Bljesak“. Porodicama je predato 755 posmrtnih ostataka.

IZOSTALI KONKRETNI REZULTATI
Predsednica Udruženja porodica nestalih i poginulih lica „Suza“ Dragana Đukić rekla je da se u susretima zvaničnika Srbije i Hrvatske pitanje nestalih ističe kao prioritet, ali da su konkretni rezultati izostali.

Đukićeva je rekla da u Hrvatskoj nema dobre volje da se pitanje nestalih Srba reši i da tako pokušavaju da prikriju zločin koji se desio.

„Kada nema posmrtnih ostataka, nema imena, onda nema ni zločina „, zaključila je Dragana Đukić.

Istoričar Milan Gulić rekao je danas za RTS da je broj ljudi koji su se vratili u Hrvatsku zanemariv. „Ako samo matematički pogledamo razliku u broju Srba na popisu iz 1991. i 2011. videćemo da fali oko 400.000 ljudi. Na idućem popisu biće ih još manje, i to je dovoljno tužno samo po sebi“, rekao je Gulić.

U Hrvatskoj se godišnjica „Oluje“ slavi. „Imamo situaciju da Hrvatska kao i svake godine slavi, dok Srbija pali sveće za poginule i nestale. Hrvatska slavi u Kninu i Glini. U Kninu će veličati akciju, u Glini će Tompson pevati ustaške pesme“, rekao je Branislav Švonja iz Udruženja Srba iz Hrvatske i BiH.

Tokom hrvatske akcije „Oluja“, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, proterano je 220.000 Srba iz Krajine i ubijeno oko 2.000 ljudi, uglavnom civila.

 

Izvor Tanjug/RTS, 03. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u