Godišnjica „Oluje“: U Hrvatskoj slavlje, u Srbiji parastos

„Domovinski rat je nešto najbolje“, poručio hrvatski ministar odbrane

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu, kao i u drugim gradovima Srbije, održan je pomen žrtvama stradalim tokom akcije „Oluja“.

Pomen je služen i u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a venci položeni na Perduovom groblju.

U akciji hrvatske vojske i policije, čijih se posledica ovih dana sećamo, ubijeno je ili nestalo više od dve hiljade ljudi. Najviše civila.

Sinoć je u Bačkoj Palanci, gde živi nekoliko hiljada proteranih, obeležen Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe tokom te akcije.

U Beogradu je pomenu prisustvovao i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji je rekao da su „Oluja“, ali i sve druge hrvatske vojne akcije na području današnje Hrvatske i BiH, po svom karakteru bile zločinačke, jer je cilj bio ubijanje i proterivanje srpskog naroda sa svojih vekovnih područja s jedne strane i masovno sistematsko uništavanje srpske imovine.

Prema njegovim rečima „jasno je kao dan“ da je strateški cilj režima Franje Tuđmana bio stvaranje etnički čiste Velike Hrvatske i da je Tuđmanov režim u suštini izvršio agresiju na Jugoslaviju i na srpski narod u Hrvatskoj.

Kako je istakao, veoma je važno što Tužilaštvo za ratne zločine aktivnije i snažnije priprema predmete koji se tiču brojnih zločina nad srpskim narodom i na području današnje Hrvatske, Republike Srpske, Federacije BiH, da pokreće istrage i podiže optužnice.

„Neprihvatljivo je da 23 godine od završetka rata na području današnje Hrvatske i BiH nemamo procesuiranih zločina protiv srpskog naroda“, kaže Linta.

Ukazao je na činjenicu da hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikuje hrvatske zločince, a da Haški tribunal nije učinio gotovo ništa na procesuiranju zločina protiv srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Izvor Tanjug/RTS

HRVATSKA OBELEŽAVA GODIŠNjICU „OLUJE“
U Kninu je počela centralna proslava obeležavanja Dana pobede i Domovinske zahvalnosti i Dana branitelja. Kako prenose hrvatski mediji, proslava u Kninu protiče smirenije u odnosu na prethodne godine, bez uobičajene histerije i uočljivih simbola ustaštva.

Proslavi prisustvuje državni vrh Hrvatske – predsednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Dan pobede Hrvatska obeležava na dan vojno-policijske akcije „Oluja“, tokom koje je izvršen najveći egzodus Srba nakon Drugog svetskog rata, za koji niko nije odgovarao.

Tokom te akcije iz Hrvatske je proterano oko 250.000 Srba, nešto manje od 2.000 je ubijeno i gotovo isto toliko se i danas smatra nestalim.

Obeležavanje je počelo postavljanjem hrvatske zastva na Kninskoj tvrđavi, a potom je, nakon čitanja imena poginulih u akciji „Oluja“, izveden „vazdušni spektakl“ u kojem su učestvovali i avioni F-16 Republike Izraela.

I dok predsednica u svom prigodnom obraćanju nije pominjala susedsku politiku, osim da će Hrvatska podržati BiH na njenom putu ka EU, premijer Andrej Plenković je dobar deo svog obraćanja posvetio odnosima sa Srbijom.

„Hrvatska je bila velika u pobedi pa je još 1996. godine pružila ruku pomirenja kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom. Danas se zalažemo i za saradnju i dobrosusedske odnose koji se moraju zasnivati na istini, pomirenju, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi. To podrazumeva i pronalazak odgovornih za sva krivična dela počinjena tokom rata“, rekao je Plenković.

Rekao je i da je „Oluja“ u svega nekoliko dana gotovo „u celosti poništila učinke petogodišnje okupacije Hrvatske započete u avgustu 1990. i vojnički porazila velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića“.

Grabar Kitarovićeva je na Kninskoj tvrđavi poručila da „Hrvatska ne sme zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje“.

„Ratne događaje čuvajmo u sećanjima, ostavljamo ih istoričarima i analitičarima neka ih proučavaju, ali vrednosti domoljubnog zajedništva moramo prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspešne izgradnje hrvatskoga društva, cele države i bolje budućnosti našim građanima i budućim generacijama“, ukazala je predsednica.

SMIRENIJE, BEZ UOČLjIVIH SIMBOLA USTAŠTVA
Proslava se, kako navode hrvatski mediji, održava u trenutku kada se Hrvatska, najmlađa članica EU, suočava sa velikim privrednim i demografskim problemima, ali i povećanim tenzijama u odnosima sa Srbijom.

Kako prenose hrvatski mediji, proslava protiče smirenije u odnosu na prethodne godine, bez uobičajene histerije i uočljivih simbola ustaštva.

Iako se strahovalo da bi predstavnici državnog vrha Hrvatske, posebno premijer, mogao biti izviždan u Kninu, to se nije dogodilo.

Na insistiranje hrvatskih veterana, naime, ove godine je promenjen Protokol proslave, pa su obraćanja zvaničnika vraćena na centralni gradski trg, gde su svojevremeno zvužduke i bojkot doživeli nekadašnji premijer Zoran Milanović i predsednik Ivo Josipović.

Najveća pažnja poklonjena je preletu borbenih aviona i helikoptera, među kojima su bila i dva izraelska, tipa F-16.

Minitar odbrane Damir Krstičević je tim povodom ocenio da je „Domovinski rat nešto najbolje“.

„Mi rat nismo započeli, mi smo se branili i posle oslobodili Hrvatsku. ‘Oluja‘ je kruna svih pobeda u Domovinskom ratu. Domovinski rat je nešto najbolje, ujedinio nas je i pokazao da kad smo zajedno, imamo zajednički cilj, nema toga što ne možemo napraviti“, rekao je Krstičević.

Obeležavanje akcije „Oluja“ u Hrvatskoj zvanično je počelo u subotu.

Na kninskom stadionu je odigrana revijalna fudbalska utakmica između veterana, pripadnika hrvatske vojske i policije i fudbalske reprezentacije predvođene selektorom Zlatkom Dalićem, preneo je HRT.

GRABAR KITAROVIĆ ODLIKOVALA GOTOVINU I MARKAČA
Na svečanosti u Kninu Grabar Kitarovićeva je u subotu uručila najviša odlikovanja penzionisanim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Komentarišući to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „Oluju“ uporedio s progonom Ane Frank, hrvatska predsednica je rekla da ne vidi da će se Hrvatska sa Srbijom ikada složiti oko prošlosti, ali moramo zajedno raditi u cilju bolje budućnosti.

Premijer Andrej Plenković izjavio je ranije u intervjuu za HRT da Hrvatska šalje Srbiji i srpskoj manjini poruke istine, saradnje i mira, ali da „Hrvatska želi istinu o velikosrpskoj agresiji“.

Građanima je čestitku uputio predsednik Sabora Gordan Jandroković navodeći da je „domovinski rat temelj današnje Hrvatske“.

 

Izvor Tanjug/RTS, 05. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u