Nikolas Maduro preživeo napad dronovima (VIDEO)

Ranjeno sedam vojnika

Zvaničnici u Venecueli su saopštili da je eksplodiralo nekoliko dronova tokom govora predsednika te zemlje Nikolasa Madura koji je prenošen na televiziji. Maduro je nepovređen. Sedam vojnika je povređeno. Odgovornost za napad preuzela je malo poznata grupa „Nacionalni pokret vojnika u majcama“.

Ministar za komunikacije Horhe Rodrigez rekao je da je pokušan atentat na Madura i da je sedam vojnika povređeno, prenosi Bi-Bi-Si.

Dva drona su eksplodirala u neposrednoj blizini mesta sa kojeg se Maduro obraćao na jednom vojnom skupu u Karakasu, prenose agencije.

Maduro je govorio na događaju na kojem se vide postrojeni vojnici ispred njega. U jednom trenutku, u televizijskom prenosu se vidi kako on i njegovi saradnici gledaju ka gore.

Desetine vojnika u tom trenutku počele su da trče a prenos je prekinut.

Maduro je rekao da je preživeo napad „zahvaljujući Bogu, narodu i oružanim snagama“ i okrivio Kolumbiju i američku državu Floridu, gde žive brojni stanovnici Venecuele u egzilu za „desničarsku zaveru da ga ubiju“.

Maduro je za napad optužio kolumbijskog predsednika Huana Manuela Santosa i tamošnje desničare za pokušaj atentata.

„Sve ukazuje na to da desničari, venecuelanski ultradesničari, zajedno sa kolumbijskim ultradesničarima, kao i Huan Manuel Santos stoje iza ovog pokušaja ubistva“, rekao je Maduro, prenosi Tas.

Maduro je poručio da ima potpuno poverenje u svoju državu i njene oružane snage.

„Bog me štiti, zato sam živ i ja pobeđujem“, rekao je Maduro.

Prema njegovim rečima, nekoliko organizatora je uhvaćeno, ali nije otkrio detalje.

„Taj dron je išao na mene, ali zaštitio me je štit ljubavi. Siguran sam da ću živeti još mnogo godina“, rekao je Maduro.

U obraćanju naciji, Maduro je rekao da se nada saradnji sa administracijom američkog predsednika Donalda Trampa u rasvetljavanju atentata.

On je obećao celovitu istragu kako bi se uhvatili odgovorni za napad. „Nije bitno ko će pasti“, rekao je Maduro.

Odgovornost za napad preuzela je malo poznata grupa „Nacionalni pokret vojnika u majcama“.

Oni su se oglasili putem društvenih mreža navodeći da su planirali da napad izvrše dronovima, ali su ih snajperisti oborili.

„Demonstrirali smo da su ranjivi. Nismo uspeli danas, ali to je samo pitanje vremena“, napisala je grupa osnovana 2014. godine sa ciljem da ujedini sve venecuelanske „pokrete otpora“.

Državni tužilac Tarek Vilijam Sab izjavio je da meta atentata nije bio samo Maduro, već cela vojna komanda koja se u trenutku napada nalazila na bini, prenosi AP.

Kako je rekao istraga je pokrenuta, a više detalja biće objavljeno u ponedeljak.

„Nalazimo se u talasu civilnog rata u Venecueli“, rekao je Sab.

U maju, Maduro je osvojio novi šestogodišnji mandat, što su njegovi rivali pokušali da ospore pozivajući se na brojne nepravilnosti.

KOLUMBIJSKA VLADA: APSURDNI NAVODI
Vlada Kolumbije demantovala je njegove navode, nazvavši Madurove izjave „besmislicama“.

„U ime vlade Kolumbije, Ministarstvo spoljnih poslova odbacuje optužbe protiv predsednika Kolumbije Huana Manuela Santosa koje je izneo venecuelanski predsednik Nikolas Maduro. Optužbe da lider Kolumbije snosi odgovornost za navodni napad na predsednika Venecuele su neosnovane i apsurdne“, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Kolumbije.

Ministarstvo je istaklo da je za Madura postala uobičajena praksa da optuži Kolumbiju u svakoj situaciji, prenosi Tas.

„Zahtevamo poštovanje prema predsedniku Huan Manuelu Santosu, za vladu i narod Kolumbije“, poručeno je iz kolumbijskog Ministarstva.

PREDSEDNIK BOLIVIJE KRIVI SAD ZA POKUŠAJ ATENTATA
Eksplozije u Karakasu su pokušaj SAD i njenih saveznika iz regiona da eliminišu predsednika Nikolasa Madura, smatra predsednik Bolivije Evo Morales.

„Odlučno osuđujemo još jedan nasilan ispad i kukavički pokušaj atentata na bratski narod Bolivije i Nikolasa Madura. Ove eksplozije su zločin protiv humanosti“, napisao je Morales na Tviteru, prenosi Tas.

„NAPAD NE IZGLEDA INSCENIRANO“
Dejvid Smajld iz vašingtonske kancelarije za Latinoameriku rekao je da amaterski pokušaj atentata na predsednika Venecuele ne izgleda inscenirano.

Smajld je ocenio da nema naznaka da je napad isplaniran kako bi Maduro od njega imao političke koristi.

Prema rečima saradnika te NVO, Maduro je na snimku napada koji je objavljen izgledao ranjivo.

U međuvremenu su se oglasili vatrogasci koji su bili na licu mesta. Kažu da je zapravo eksplodirala plinska boca u jednom od stanova. Tako se, navodi AP, dovodi u pitanje zvanična verzija o tome šta se dogodilo.

 

Izvor BBC/RT/Tanjug/RTS, 05. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u