Dačić: Ne vidim bolje rešenje od podele Kosova

„Dugoročno imamo problem opasnosti od vojnog napada na sever Kosova“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je trenutno dobra prilika da se pitanje Kosova kompromisno reši i ponovio da se zalaže za podelu Kosova i Metohije jer ne vidi bolje rešenje od toga.

„Situacija je trenutno takva da imamo dobru priliku da se pitanje Kosova i Metohije kompromisno reši“, rekao je Dačić za televiziju Pink dodajući da ne zna „da li će i kada biti bolje prilike“.

On je naveo da su se promenile pozicije Rusije, koja je postala velesila, a ima mnogo bliže odnose sa Srbijom nego pre 20 godina, kao i da se promenila Amerika i njena spoljna politika.

Prema njegovim rečima, otvorila se mogućnost za dijalog, Srbija je ostvarila bliže odnose sa Nemačkom, Francuskom, kao i sa Turskom, a sa Kinom je postala strateški partner.

„U ovoj fazi mi imamo situaciju kada i EU uviđa da su glavni problem za dolazak do kompromisa Albanci. Albanci ne žele kompromis, žele da mi priznamo Kosovo, plus ako bi mogli da uzmu Preševo, Bujanovac, Medveđu… To bi im bilo idealno. U toj situaciji otvara se mogućnost da se dođe do kompromisnog rešenja. Ako već imamo dijalog, u dijalogu morate imati neki predlog“, kazao je Dačić i dodao da poziva sve „i Crkvu i Akademiju i političke partije da daju svoj predlog“.

Dačić je kazao da na političkoj društvenoj sceni ima onih koji podstiču ekstremne i nerealne ideje koje polaze od toga da ne treba rešavati problem Kosova, sa izgovorom da će doći neka bolja vremena. „Koja to bolja vremena na međunarodnoj sceni mogu da dođu da Đakovica postane srpska“, upitao je.

VREME JE ZA CRKVU MOŽDA RELATIVNA KATEGORIJA, ALI ZA LjUDE NIJE
Upitan da prokomentariše odbijanje SPC da prihvati kao jedno od rešenja moguću podelu Kosova, Dačić je kazao da ne vidi bolje rešenje od toga i dodao da je on možda jedini u Srbiji koji je izašao sa predlogom.

„To je rešenje da tamo gde srpski narod ima većinu, a to nije samo sever, već da vidimo gde to još može, da se teritorijalno veže sa centralnom Srbijom, ja stvarno ne vidim bolje rešenje, osim ako neko ne misli da će do rešenja doći tako što će se desiti neko čudo da se u Kačaniku, Glogovcu… promeni nacionalna struktura“, naveo je.

Navodeći da je za Crkvu vreme možda relativna kategorija, Dačić je kazao da je za ljude na Kosovu realna kategorija i da zato treba da se dođe do rešenja.

„Ako Albanci pristaju da budu autonomija u Srbiji, ja sam apsolutno za to… Ko traži i voli podelu? Ako je moguće nešto drugo, sigurno tako nešto nikada ne bih predložio“, dodao je Dačić.

On je još naveo da Albanci misle da po modelu „Oluje“ mogu pitanje Kosova da reše i da je možda nekim Srbima lakše da vojno izgube sever i onda da kažu da nikada ništa nisu priznali.

NIKAKVE STOLICE U UN NE DOLAZE U OBZIR
Naglasio je i da „srpski narod treba da bude siguran u to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji vodi dijalog Beograda i Prištine, i on kao ministar spoljnih poslova, čvrsto stoje iza nacionalnih i državnih interesa“.

„Nikada se nismo saglasili ni sa čim što bi značilo priznanje Kosova, niti ćemo. Nikakve stolice u UN ne dolaze u obzir. Može da se razgovara samo ukoliko postoji volja za kompromisom, a to znači da svaka od strana nešto gubi i dobija. Ovde mi dugoročno imamo problem opasnosti od vojnog napada na sever Kosova i šta će onda Srbija da radi“, kazao je Dačić i dodao da je u interesu srpskog naroda da se ujedinimo po pitanju Kosova.

„To nam je trenutno najveći državni i nacionalni interes. Koje će rešenje biti, tu je dijalog, ništa još nije dogovoreno“, rekao je Dačić.

MIČEL PRVI KOJI IMA RAZUMEVANjA ZA STAVOVE SRBIJE
U razgovoru za Pink Dačić je rekao i da je dolazak pomoćnika državnog sekretara SAD Vesa Mičela bio ključan događaj koji je promenio odnos Srbije sa američkom administracijom jer je Mičel prvi predstavnik nove administracije koji se zainteresovao za probleme na Balkanu i imao volju da sasluša, kao i da Mičel ima razumevanja za stavove Srbije.

„U tom smislu je veoma bitno da svi predstavnici američke administracije imaju pristup da problem Kosova nije rešen, odnosno da treba da se pokuša da se u dijalogu dođe do kompromisa koji bi bio u interesu svih strana i kojim bi pokušala da se zatvori ta priča“, kazao je Dačić i dodao da veruje a je to „velika promena“.

 

Izvor Beta/N1, 06. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u