General u penziji: Pretnje Prištine su realne, potrebno da vojska bude u pripravnosti

„Sve informacije govore da prete i izvesne forme nasilja na Kosovu“

Preventivno podizanje borbene gotovosti na celoj teritoriji Srbije zbog tenzija na Kosovu i Metohiji logičan je potez, smatra Kovač, koji je i predsednik Evroazijskog bezbednosnog foruma.

Imajući u vidu sve što se dešava na Kosovu i Metohiji potpuno je očekivano da Vojska Srbije i „drugi bezbednosni podsistemi“, poput policije i BIA, podignu stepen angažovanja i operativne sposobnosti na viši nivo, kaže Kovač.

„Pogotovo što sve indikacije i informacije govore da prete i izvesne forme nasilja u pogledu izvršavanja tih radnji od strane snaga kosovskih vlasti, odnosno snaga iz Prištine. Mislim da je legitimno pravo Srbije da na svojoj teritoriji, ukoliko su ugroženi vitalni nacionalni interesi, a pre svega ti energetski i privredni objekti, kao i stanovništvo, brani svoje najviše nacionalne interese na Kosovu i Metohiji i otud je taj potez sasvim logičan. U slučaju nasilja sasvim je logično da se preduzmu adekvatne mere i da se zaštite interesi na severu Kosova i Metohije“, kaže naš sagovornik.

On skreće pažnju da na području Kosova i Metohije deluje mnoštvo stranih obaveštajnih službi i, u skladu sa svojim nacionalnim interesima, žele da upravljaju procesima u pokrajini koji bi imali značajne refleksije na briselske pregovore.

Osim vesti koje se spinuju preko određenih medija, postoje i realni indikatori da Priština ne bi dozvolila da se jednostrano proglasi Zajednica srpskih opština i da bi pod plaštom zaštite zakonitosti preduzela represivne mere, ističe Kovač.

Pretnje vlasti u Prištini su realne, ističe Kovač i dodaje da će u narednom periodu pregovarački proces biti pod pritiskom i kosovskih vlasti i stranih obaveštajnih službi, koje će pokušavati da „spinuju informacije i upravljaju pojedinim događajima u funkciji destabilizacije srpskog naroda na Kosovu“.

„Prema tome, legitimno je da u narednom periodu Srbija, osim na političkom i na bezbednosnom planu, aktivnije štiti svoje interese na Kosovu i Metohiji i da ne dozvoli da se bilo kakvim nasiljem unapred nameće rešenje i da se tzv. strategijom svršenog čina zauzimaju i resursi i prostor Republike Srbije“, zaključuje Mitar Kovač.

 

Autor Vladimir Sudar

 

Izvor Sputnjik, 06. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u