Kakvo oružje Kina nudi Srbiji

Ponuda srpskoj vojsci je predstavljena u nekoliko tematskih celina

Bespilotne letelice, borbena vozila i raketni sistemi samo su deo arsenala koji je u Pekingu predstavljen srpskoj vojnoj delegaciji, piše „Politika„.

Vojnu Delegaciju Srbije koja je prošlog meseca boravila u Kini, predvodio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

U sedištu kompanije „Norinko“, koja proizvodi oružje za kopnenu vojsku, ponuda je je predstavljena u nekoliko tematskih celina.

U prvoj sali su oklopna vozila – od patrolnih, preko velikih transportnih točkaša, do tenka MNT-2000, naoružanog moćnim topom kalibra 125 mm. Među sredstvima, u kategoriji onih koje nema Vojska Srbije, izdvaja se lovac na tenkove „CT“, oklopno vozilo točkaša opremljen topom kalibra 105 mm.

U sali sa streljačkim naoružanjem ima svega – od pištolja, preko automatskih pušaka, do teških mitraljeza, i to u ruskim i NATO kalibrima, kao i „snajperskih“ bacača granata.

Jedna tematska celina posvećena je sistemima PVO, a u dvorani posvećenoj artiljeriji izložene su haubice, slične našim „Norama“ i višecevni bacači raketa, među kojima i AR-3, koji se može opremiti dvema vrstama raketa zemlja-zemlja, dometa do 130 km ili 280 km.

U kompaniji CPMIEC u Pekingu, gostima iz Srbiije prikazani su protivvazduhoplovni sistemi srednjeg i malog dometa „FM-3000“ i „FK-3“.

Komandna vozila, radari i lanseri postavljenu su u ograđenom kompleksu zgrada.

Delegaciji iz Srbije prikazano je, između ostalog, više modela bespilotnih letelica, uključujući i one opremljene vođenim bombama i raketama za napad na ciljeve na zemlji, navodi ,,Politika“.

 

Izvor Tanjug/B92, 06. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u