Podgorica: Mašulović u Kninu – uobičajeni diplomatski protokol

„Crna Gora ne želi nikad više da bije tuđe bitke“

Vojni izaslanik Crne Gore u Hrvatskoj, pukovnik Ivan Mašulović učestvovao je na obeležavanju hrvatskog Dana pobede u Kninu, u okviru redovnih aktivnosti i na poziv domaćina, u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Mašulović nije bio u Kninu da proslavlja „bilo čije pobede ili poraze, niti stradanja bilo kog naroda, kako se to zlonamerno želi insinuirati“, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo odbrane, a prenosi RTCG.

„Ta retorika i smeštanje ovog bezazlenog civilizacijskog čina u kontekst suludog rata devedesetih, ne priliči dvadesetim godinama ovog veka, novom vremenu u kojem su i Crna Gora i Srbija zemlje kandidati u pregovaračkom procesu sa EU“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane poručuju da je Crna Gora svoj odnos prema stradalima pokazala kad im je to bilo najpotrebnije.

„Danas je okrenuta sigurnoj evropskoj budućnosti, i odlučno ide u korak sa razvijenim demokratskim zemljama, oslobođena balasta prošlosti. Bez obzira na bilo čija očekivanja, Crna Gora ne želi nikad više da bije tuđe bitke, već je okrenuta svom razvoju i napretku, i izgradnji dobrosusedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju, što je najbolji put za jačanje regionalne stabilnosti“, navodi se u saopštenju.

Takav odnos, kako je saopšteno, Crna Gora ima i prema bliskoj, prijateljskoj Srbiji, kao i prema bliskoj i prijateljskoj Hrvatskoj, uz to i savezničkoj zemlji u NATO, prenosi RTCG.

Iz Ministarstva se navodi da je to pozicija Crne Gore u odnosu na ovaj događaj, a da su „sve drugo najobičnije insinuacije, koje uglavnom dolaze od onih koji su i tada, kao i danas, pokušavali da lamentiraju nad sudbinom poginulih i prognanih, i da politički profitiraju na njihovoj nesreći“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je ranije izjavio da mu je žao što je na obeležavanju godišnjice hrvatske akcije „Oluja“ u Kninu, „na proslavi najvećeg stradanja“ srpskog naroda, video – oficira crnogorske vojske.

„Voleo bih da čujem od predstavnika crnogorske države i vojske da kažu čemu su se radovali i čemu su se obradovali kada su bili na toj velikoj proslavi, da kažu kom su se proterivanju obradovali i da nas podsete, ili da podsete sebe, da su oni bili deo te zajedničke države u vreme kada je tih 250.000 ljudi došlo baš u zemlju koju su i oni činili“, rekao je Vulin u Novom Sadu.

Povodom prisustva crnogorskog vojnog atašea Ivana Mašulovića na proslavi „Dana pobede i domovinske zahvalnosti“ u Kninu, reagovali su i predstavnici opozicionih partija u Crnoj Gori (DF, UCG, SNP, URA).

Taj potez smatraju neodgovornim i bez opravdanja, neprimerenim i nepotrebnim – pa zahtevaju opoziv Mašulovića, i pozivaju premijera Duška Markovića da podnese ostaku, navodi RTCG.

 

Izvor Tanjug/RTS, 06. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u