Politiko: Putin u Helsinkiju Trampu dao papir sa predlozima

Bela kuća je odbila da komentariše ove navode i negirala je da je Tramp dobio ikakve papire

Predsednik Rusije Vladimir Putin predstavio je predsedniku SAD Donaldu Trampu tokom samita u Helsinkiju niz konkretnih inicijativa u vezi sa kontrolom oružja.

Tu je inicijativa za zabranu oružja u svemiru, piše sajt „Politiko„.

U ruskom dokumentu pod naslovom „Dijalog o pitanju kontrole oružja“, u koji je „Politiko“ imao uvid, predlaže se produženje takozvanog Novog sporazuma o smanjenju strateškog oružja na još pet godina.

U ruskom dokumentu istaknut je veliki broj područja u kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju kako bi smanjile opasnost od nuklearnog oružja i ponovo uspostavile bar deo izgubljenog međusobnog poverenja – piše list.

Dokument se bavi i rastućom tenzijom u istočnoj Evropi i sugeriše da Vašington i Moskva treba da „preduzmu mere kako bi sprečile incidente dok sprovode vojne aktivnosti u Evropi kao i da pojačaju poverenje i transparentnost u vojnoj sferi“, preneo je TAS.

Osoba koja je dostavila dokument sajtu „Politiko“ ga je dobila od ruskih zvaničnika koji su ga opisali kao ono što je Putin preneo Trampu u Helsinkiju. Bela kuća je odbila da komentariše ove navode i negirala je da je Tramp dobio ikakve papire.

„Tokom istorijskog sastanka između predsednika Trampa i predsednika Putina dvojica lidera su razgovarala o nizu tema, uključujući nuklearni arsenal koji, kada se uzme zajedno, čini grubo 90 odsto celokupnog nuklearnog oružja“, izjavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Garet Markis.

On je dodao da nisu iskazane obaveze da se preduzmu bilo koje akcije, osim sporazuma da obe strane treba da nastave razgovore, prenosi „Politiko„.

„Predsednik (Tramp) nije dobio bilo kakav pisani predlog od predsednika Putina i nije dao bilo koji pisani predlog predsedniku Putinu“, rekao je Markis.

 

Izvor Tanjug/B92, 08. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u