SAD zovu Rusiju da se povuče iz Gruzije

„SAD nastavljaju da podržavaju suverenitet Gruzije i njen teritorijalni integritet“

SAD su pozvale Rusiju da se povuče iz Abhazije i Južne Osetije, dve gruzijske secesionističke teritorije čiju je nezavisnost Moskva priznala pre 10 godina.

„Ti regioni su deo Gruzije. Nisu deo Rusije. SAD nastavljaju da podržavaju suverenitet Gruzije i njen teritorijalni integritet u međunarodno priznatim granicama“, rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

Ona je navela da SAD pozivaju Rusiju da „povuče svoje snage na položaje određene sporazumom o prekidu vatre iz 2008“.

Moskva i Tbilisi su dugo suprotstavljeni zbog ambicija kavkaske bivše sovjetske republike da uđe u EU i NATO, što Rusija smatra opasnom ulaskom u svoju zonu uticaja.

Tenzije su u leto 2008. prerasle u rat, kada je najpre Gruzija pokrenula vojnu operaciju protiv proruske oblasti Južne Osetije a Rusija zatim intervenisala.

U roku od pet dana gruzijska vojska je bila razbijena a ruske snage bile na domak Tbilisija.

Sporazum o miru kom je posredovao tadašnji francuski predsednik Nikola Sarkozi doveo je do povlačenja ruskih trupa, ali je Moskva priznala nezavisnost pobunjenih proruskih teritorija Južne Osetije i Abhazije, gde je zadržala vojno prisustvo.

Abhazija i Južna Osetija, koje čine oko 20 odsto teritorije Gruzije, proglasile su nezavisnost i branile je od prvog rata protiv gruzijskih snaga, posle raspada Sovjetskog Saveza početkom ’90-ih.

 

Izvor Beta/AFP/B92, 8. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u