Kremlj: Nove sankcije SAD u neskladu sa atmosferom u Helsinkiju

Peskov je rekao da je finansijski sistem u Rusiji stabilan

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su nove sankcije Amerike protiv Rusije zbog trovanja obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju kategorički nezakonite i neprihvatljive.

„Povezivati te dve stvari za nas je neprihvatljivo. Ta ograničenja, koje uvodi Amerika, prema našim ubeđenjima su apsolutno nezakonita i nisu u skladu sa međunarodnim pravom“, istakao je on.

Govoreći o samim merama, Peskov je rekao da je finansijski sistem u Rusiji stabilan i da su neumesne bilo kakve spekulacije o tome da bi nove sankcije mogle da izazovu bilo kakvu nestabilnost.

„Teško je povezati ove neprijateljske mere sa atmosferom koja je vladala prilikom susreta ruskog i američkog lidera u Helsinkiju 16. jula“, istakao je.

Portparol Kremlja se osvrnuo i na mogući odgovor Rusije, rekavši da je još rano govoriti o tome dok god se zvanično ne obelodani kakve konkretne mere će biti uvedene.

Dodao je i da je Rusija i dalje za uspostavljanje konstruktivnih odnosa sa SAD, kao i da je to u interesu strateške stabilnosti u svetu.

Podsetimo, nove američke sankcije Rusiji, zbog navodne upotrebe hemijskog oružja u britanskom Solsberiju, stupiće na snagu 22. avgusta, saopštio je prethodno Stejt department SAD.

Prvi paket novih sankcija SAD, koje su uvedene povodom incidenta u Solsberiju, podrazumevaju potpunu zabranu izvoza elektronskih uređaja i opreme dvojne namene u Rusiju.

Drugi paket sankcija bi mogao bi da uključi smanjivanje nivoa diplomatskih odnosa, zabranu letova u SAD ruskoj avio-kompaniji „Aeroflotu“ i gotovo potpuni prekid američkog izvoza u Rusiju.

 

Izvor Sputnjik, 09. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u