Novosti: Srbija će tražiti neograničenu zaštitu za manastire na KiM

Srbija će insistirati na specijalnim zaštitnim zonama srpske baštine na KiM

Priznat položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu, kao i da se na neograničen period zadrži pravni režim zaštite za 44 objekta koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine, naći će se među ključnim zahtevima Beograda tokom dijaloga o sveobuhvatnom rešenju za normalizaciju odnosa sa Prištinom – saznaju „Novosti„.

Osim toga, kako prenose naši izvori iz vrha vlasti, naša strana tražiće da u zaštićeni režim uđu još neka kulturna dobra i hramovi SPC, kao i da se SPC omogući da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom.

U Specijalne zaštitne zone srpske baštine potpadaju manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, koji su pod zaštitom Uneska, ali i drugi hramovi i crkve u Gnjilanu, Štrpcu, Srbici, Klini, Orahovcu…, kao i srednjovekovni most Vojnovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrđava Zvečan, srednjovekovni grad Novo Brdo, selo Velika Hoča…

Predsednik Aleksandar Vučić je prilikom obraćanja javnosti u utorak najavio da će se videti koliko treba da bude zaštićenih zona, a da imovina SPC nedvosmisleno mora da pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi Beograd.

Nova runda dijaloga na visokom nivou očekuje se sledećeg meseca, a prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, u narednih nekoliko meseci intenziviraće se razgovori za pokušaj pronalaska trajnijeg rešenja za status KiM.

On je za TV Prva naveo da ne vidi spremnost Prištine na kompromis kada je u pitanju status, ali „da i oni imaju neka ograničenja i moranja“, kao i da boljeg vremena za rešenje kosmetskog pitanja neće biti. Kao jedan od razloga naveo je to što evropskoj administraciji ističe mandat.

Što se tiče njegovog ličnog stava da je podela KiM rešenje, pojasnio je da smatra da je ono brzo moguće jer nema preseljenja stanovništva.

— Koje su to teritorije, nikada ni o tome nisam govorio. Pitajte narod na severu Kosova šta misli o tome. A gde pripadaju Srbi u enklavama na jugu? Po našem Ustavu, pripadaju srpskoj pokrajini, a gde je to u realnom životu? Taj što živi u enklavi davno je prestao da misli da je to sastavni deo Srbije – naveo je Dačić, ocenivši da je kada je proglašena nezavisnost Kosova, trebalo proglasiti i nezavisnost Republike Srpske.

Na drugoj strani, predsednik privremenih institucija u Prištini, Hašim Tači u sredu je rekao da neće biti podele Kosova niti autonomije za Srbe. On je naveo da pod korigovanjem granica podrazumeva samo to da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu, a da istovremeno ne bude podele Kosova niti autonomije za kosovske Srbe. A dan ranije premijer privremenih institucija Ramuš Haradinaj poručio je da „samo rat može promeniti granice“.

VUČIĆ SE OBRATIO TELEFONOM SRBIMA SA KiM I NAJAVIO DOLAZAK U SEPTEMBRU
Nijednu odluku bez vas nećemo doneti, a ja dolazim na Kosovo i Metohiju u septembru, jer želim da razgovaram sa svima vama i da vam kažem šta će biti novo u razgovorima oko budućnosti KiM, da zajednički planiramo, gradimo i živimo.

To je u sredu rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u telefonskom obraćanju predstavnicima Srba sa KiM, koji su prisustvovali sastanku u Kosovskoj Mitrovici, a na kom su bili Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika, i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Vučić je najavio da će Srbija ove i sledeće godine krenuti u izradu većih infrastrukturnih projekata na KiM, kako južno, tako i severno od Ibra, i da će ulagati novca više nego ikada. Vučić je naveo i da su oni koji vlast u Srbiji i Srpsku listu optužuju da su loši, pokazali ko su „oni koji ne žele da Srbi imaju išta na KiM, ko su oni koji ne žele da Srbi u dobrom delu žive kao slobodni ljudi i ko su oni koji su protiv prisustva Srbije na KiM“.

— Daleko smo mi od bilo kakvog rešenja, ali ćemo nastaviti da se borimo, i zato vas molim za podršku, jer vi najbolje znate ko se bori za KiM i znate ko je sa vama – zaključio je Vučić.

Predsednik SL Goran Rakić rekao je da su Kosovu i Metohiji potrebni mir, prosperitet i sigurnost za generacije koje dolaze:

— Pitanje KiM je pitanje celog srpskog naroda, a predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručujemo da Srpska lista i srpski narod na KiM imaju puno poverenje u njega.

TEODOSIJE: DA OPSTANEMO NA SVOME
Oni koji misle da mogu da podele i rastave naš narod i da nas dovedu u situaciju da ostavimo naše vekovne prostore gde je naša duša, gde čuvamo tapiju datu nam od svetih Nemanjića, poručujemo im da se duboko varaju – istakao je u sredu vladika Teodosije na molebnu za Kosovo i Meothiju održanom u manastiru Gračanica. Posle službe u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, moleban za KiM održan je u manastiru Gračanica gde je vladika Teodosije poručio da „kako god bude i kako god moćnici ovog sveta budu odlučili, treba da opstanemo i ostanemo na svome, čineći sve što je do nas kako bi nam bilo bolje“.

 

Autor D.R. Đorđević

 

Izvor Večernje novosti, 09. avgust 2018.

Pratite nas na YouTube-u