Argentina zabranjuje abortus

Male grupe demonstranata sukobile su se s policijom nakon objavljivanja odluke Senata

Prekid trudnoće ostaje nelegalan u Argentini, pošto je Senat odbacio predlog zakona o legalizaciji abortusa po izboru u prvih 14 nedelja trudnoće, ali ovo pitanje ostaje da deli ovu katoličku zemlju, odakle potiče i aktuelni papa Franja. Konzervativni lekari i Katolička crkva okreću se protiv feminističkih grupa i drugih zagovornika legalizacije abortusa, koji je trenutno u Argentini dozvoljen samo u slučajevima silovanja i rizika po zdravlje žena.

Koliko ovo pitanje uznemirava i deli Argentince, pokazala je duga debata u Senatu, tokom koje su ispred Kongresa sve vreme demonstrirale hiljade zagovornika legalizacije. Članovi Senata su posle više od 15 sati rasprave glasali protiv predloga zakona sa 38 prema 31.

Za to vreme, gledajući debatu na velikim ekranima ispred Kongresa, zagovornici legalizacije abortusa, sa simboličnim zelenim maramama, prkosili su obilnoj kiši i niskim zimskim temperaturama u Argentini.

Iako su demonstracije bile uglavnom mirne, posle glasanja male grupe demonstranata sukobile su se s policijom, bacajući dimne bombe i postavljajući barikade u plamenu.

Reakcija ne čudi, imajući u vidu da hiljade žena, većinom siromašnih, svake godine doživi komplikacije vezane za nebezbedne abortuse. Podržavaoci legalizacije kažu da bi se time spasli životi mnogih žena koje sada pribegavaju opasnim ilegalnim prekidima neželjene trudnoće. Ministarstvo zdravlja je procenilo 2016. godine da se u toj zemlji godišnje obavi čak milion ilegalnih abortusa, pri čemu desetine žena preminu.

No, Katolička crkva i druge grupe se legalizaciji abortusa protive jer bi se, kako navode, time prekršio argentinski zakon, koji garantuje život od trenutka začeća. Analitičari, posle glasanja, ocenjuju da bi ova odluka mogla da ima odjeka širom Latinske Amerike, gde je Rimokatolička crkva izgubila uticaj i moralni autoritet usled sekularizacije i mnoštva skandala vezanih za seksualno uznemiravanje.

PET NAJKONZERVATIVNIJIH
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, skoro dve trećine žena u svetu živi u zemljama gde abortus može da se odobri pod određenim uslovima. Pošto je nedavno dominantno katolička Republika Irska velikom većinom legalizovala abortus, samo dve zemlje u Evropi, Malta i Vatikan, u potpunosti zabranjuju prekid trudnoće, baš kao i tri u Južnoj Americi – Dominikanska Republika, El Salvador i Nikaragva.

 

Izvor Večernje novosti, 09. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u