NATO cenzori zaposleni u Fejsbuku

Društvene mreže u službi NATO propagande

Četveročlani tim NATO pakta pomaže Fejsbuku da prepozna i izbriše navodnu “propagandu”.

U posljednje vrijeme je nekim poznatim osobama zabranjeno da objavljuju na Fejsbuku, Tviteru, Jutjubu i drugim internet platformama, kao što su Aleks Džons i Ron Pol, bivši američki kongresmen kojem je ugašen nalog na Tviteru.

Ron Pol je izjavio kako su divovi društvenih mreža Silicijumske doline, poput Fejsbuka i Tvitera, cenzurisali i zabranili iznošenje suprotnih mišljenja jer su ove tehnološke kompanije zapravo produžena ruka američke vlade.

Ron Pol je ismevao “Tviter čistku” prošle nedelje i napad tehnoloških divova na takozvani “govor mržnje” koji je na kraju doveo do gašenja njegovog naloga, ali i i naloga izvršnog direktora “Instituta Ron Pol”, Danijela Mek Adamsa, te nekoliko drugih osoba koje su iznosile “neprikladne” stavove. Svima su bili suspendovani nalozi na društvenim mrežama. Dugogodišnji republikanski kongresmen je rekao kako mreže društvenih medija pod kontrolom Gugla, Epla, Tvitera i Fejsbuka rade s američkom vladom kako bi utišale glasove neslaganja.

Njima i Aleksu Džonsu nalozi nisu ugašeni zato što su prekršili bilo koji zakon, već jednostavno zato što se njihovo mišljenje ne sviđa ili šteti interesima transatlantske elite. U slučaju Fejsbuka se čistka dogodila zato što Atlantski savet blisko sarađuje s dotičnom firmom.

Atlantski savet je “tink tenk” koji, između ostalih, finansiraju zapadne vlade, autokratske zalivske monarhije, NATO, Pentagon, američki vojno-industrijski kompleks, Rokfeleri, Džordž Soroš i Fejsebuk .

Ovaj “tink tenk” je takođe osigurao četveročlanu ekipu koja Fejsbuku pomaže da pronađe i izbriše navodnu propagandu. Osim toga, četveročlanu ekipu Digital Forensic Research Lab (DFR Lab) Atlantskog saveta vodi Grejem Bruki, bivši član Saveta za nacionalnu bezbednost administracije Baraka Obame.

Očigledno je tim već pomogao Fejsbuku da deluje protiv više od dvadeset “sumnjivih stranica mogućih stranih aktera poput Rusije”, prenosi Rojters.

“Fejsbuk koristi ovaj tim kako bi poboljšao istrage o stranim uplitanjima. Firma je prošle nedelje objavila da je ugasila 32 sumnjive internet stranice i račune navodnih levičara i manjinskih aktivista. Dok su neki američki funkcioneri rekli kako je to sigurno delo ruskih agenata, Fejsbuk je rekao kako nije siguran u to”, prenosi Rojters.

Ovo je zaista šokantna i ključna fraza u izveštaju: “Fejsbuk je rekao kako nije siguran”, ali su računi ipak jednostavno uklonjeni. Dakle, Ron Pol je u pravu. To je vrlo lako učiniti. Ako Atlantski savet to naredi, ne treba nikakav dokaz, već samo mišljenje koje daje četveročlani tim DFR Lab ovog tink tenka i više vas nema na društvenim mrežama koje kontrolišu američka vlada i NATO.

 

Izvor DFR Lab/Atlantic Council/Reuters/logicno.com, 09. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u