Zaharova o „razgraničenju“: Rusija neće prihvatiti tri stvari

Dačić je podsetio da nema zemlje koja se više zalaže za srpske interese od Rusije

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je danas da treba da bude sramota one koji danas govore da nema više promene granica, jer su oni ti koji su srušili našu granicu i time otvorili Pandorinu kutiju.

Naglasio je da je ono što je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o razgraničenju samo želja da se dođe do kompromisa.

„Oni su našu granicu srušili i sada se setili da “nema promena granica“. Otvorili ste Pandorinu kutiju i nema više da se govori o tome. Kako vas nije sramota, licemeri jedni?“, naglasio je Dačić na konferenciji za štampu sa direktorkom Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom.

Kazao je da to važi i za Makedoniju, koja se sada, kada su njima zakucali na vrata, setila da nema promena granica.

„O kojoj granici pričate, o granici Kosova i Srbije, a ko je verifikovao tu granicu? Oni koji su pomogli da Kosovo postane nezavisno sada govore o tome da nema promene granica“, kritikovao je on.

Kazao je da su se sada svi setili kako nema promene granica po etničkom principu, ironično upitavši da nije možda OVK bila multietnička organizacija koja se borila za multinacionlno Kosovo.

„Ko misli da smo, kada pokažemo želju za kompromisom, slabi – poručujem: nemojte da se igrate živcima i mišićima Srbije“, poručio je Dačić.

Kada je reč o onome što je predlagao ranije i predlogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Dačić je rekao da je on oduvek govorio o razgraničenju, to jest potrebi da se izvrši razgraničenje na srpski i albanski deo Kosova.

„To je moje lično mišljenje Ne mogu da komnetarišem šta predsednik pod tim podrazumeva i koje su opcije aktuelne. Nemojmo da govorimo kao da je to pitanje na stolu i sve rešeno. To je odraz želje da se dođe do kompromisa“, naglasio je on.

Rekao je da postoji mnogo ideja kako može da izgleda rešenje, ali da je principijelna namera prištinskog rukovodstva da dovede do toga da Preševo i Bujanovac pripadnu Kosovu.

„To je za njih rešenje. Nemojmo da izigravamo budale u dijalogu. Najveći problem za dolazak do kompromisa su Albanci sa Kosova i oni koji ih podržavaju“, naglasio je on.

Dačić je naglasio da će Beograd nastaviti borbu za teritorijalni suverenitet i integritet, a da je ono što je rekao predsednik pokušaj da se dođe do kompromisnog rešenja.

Podsetio je da je predsednik sam rekao da su male šanse da se dođe do dogovora.

Što se odnosa sa Rusijom tiče kaže da Beograd želi da gradi iskrene i partnerske odnose, te da u tom smislu redovno upoznaje prijatelje u Moskvi sa svojim stavovima.

Podsetio je da je stav Moskve da podrži sve što je u srpskom interesu, te dodao da Srbija zasigurno neće iznenaditi Moskvu.

Dačić je podvukao da nema rešenja bez Ruske Federacije, Kine, ali i SAD.

„Veliku Britaniju ne mogu da spominjem više jer nju ne zanima koji je srpski stav. To ćemo imati u vidu kada njima bude trebalo nešto“, naglasio je on.

Dačić je kazao da je prosto neverovatno da su Britanci nazvali predsednika Vučića i od njega zatražili da Srbija podrži njihovog predstavnika u međunarodnoj sudskoj ustanovi, iako ih ne zanimaju naši stavovi i skidaju raspravu o Kosovu i Metohiji sa agende Saveta bezbednosti UN.

On je podsetio da nema zemlje koja se više zalaže za srpske interese od Rusije i dodao da ne veruje da može da dođe do bilo kakvog rešenja ako o tome nisu upoznati naši strateški partneri u Moskvi.

Stav Rusije po pitanju Kosova je dosledan i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva, izjavila je danas direktorka Departmana za infomisanje i štampu Ministarstva posljnih poslova Rusije, Marija Zaharova.

“Mi ne odstupamo od tog doslednog stava”, rekla je Zaharova na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije posle sastanka sa Ivicom Dačićem.

DOSLEDAN STAV RUSIJE
Rusija je dosledna, a Moskva će poštovati odluku Srbije po pitanju Kosova i Metohije, poručila je u Beogradu direktorka Departmana za infomisanje i štampu Ministarstva posljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je rekla, stav Rusije po pitanju Kosova je dosledan i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva.

“Mi ne odstupamo od tog doslednog stava”, rekla je Zaharova na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije posle sastanka sa Ivicom Dačićem.

Na pitanje kakav je stav Rusije po pitanju razgraničenja, Zaharova je najpre uzvratila kontrapitanjem:“Vi nećete imati problema sa tim?“

Zatim je dodala da će se Rusija ponašati sa poštovanjem prema odluci srpskog naroda.

Kada je reč o spoljnoj politici Rusije u celini, nekome se sviđa, nekome ne, ali smo dosledni, rekla je Zaharova i dodala da je to važan kvalitet naročito u savremenom svetu kada se obescenjuju međunarodni sporazumi i postaju “parče papira”.

Doslednost je vezana i za pitanje Kosova, rekla je ona i dodala da se njihov pristup zasniva na poštovanju međuanrodnog prava, suvereniteta Srbije i to, dodaje, znaju i u Beogradu.

Ona je dodala da je problem Kosova postao međunarodni problem i da se ne tiče samo Srbije.

Zaharova je ponovila da štav Rusije nije promenjen tokom godina, da nije teoretski nego je zasnovan na praktičnom poslu i oslanja se na međunarodno pravo i rezoluciju 1244.

Ona kaže da Rusija neće prihvatiti tri stvari – a to su da neko kaže da se Kosovo odvojilo putem referenduma, da je to jedinstven slučan u Evropi i da se “izvrću istorijska sećanja”.

ZAHAROVA: MORAMO DA SE SUPROTSTAVIMO FEJK VESTIMA
Srbija i Rusija se očigledno suočavaju sa informacionim kampanjama i pritiskom, a naročito Srbija zbog problema sa Kosovom i Metohijom, ukazala je danas direktorka Departmana za informisanje i štampu Ministartsva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je nakon sastanka sa srpskim ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem, istakla da je možda najveća „informaciona prevara“ bila izjava bivšeg predsednika SAD Baraka Obame o izvršenom referendumu na Kosovu.

„Da li će biti gore?“, zapitala se Zaharova i dodala da se Srbija i Rusija moraju suprotstaviti „fejk vestima“.

Ona je ukazala i da se Rusija često suočava sa velikim napadima, da su ruski hakeri upali u nečiji sistem i izvršili uticaj, ali stvarnost je, kaže, drugačija.

„Kod nas na nivou države postoji najstriktnija zabrana za delatnost za zločine u sajber svetu“, podvukla je Zaharova.

Prema njenim rečima, Rusija je najaktivnija na međunarodnom nivou i međunarodnim organizacijama u promovisanju koraka protiv upadanja u sajber sferu, kao i da ima nekoliko velikih kompanija koje rade na tome ne samo u Rusiji, već i u pojedinim delovima Evrope.

„Te kompanije su postigle dobre rezultate i ako je Srbija zainteresovana, a verujem da jeste, oni su spremni za saradnju“, rekla je Zaharova.

Kaže da je sa ministrom Popovićem razgovarala i o ruskom istraživačkom centru Dečji kamp Artek, koji je, kako je objasnila, to je poseban prosvetni program za decu gde uče o sajber sferi, ali je i kombinacija odmora, studija i humanitarne aktivnosti.

Ona je istakla da bi povezivanje srpske omladine sa omladinom iz Dečjeg kampa Artek bio jedan lep način povezivanja i proučavanja delatnosti u sajber sferi.

I ovoga puta Dačić sprema iznenađenje za gošću iz Rusije, a prema navodima medija, biće to marama čuvene modne kreatorke Roksande Ilinčić, preneo je Sputnjik.

TRENING PRED SUSRET SA DAČIĆEM
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova doputovala je u Beograd, na sastanak političkim vrhom Srbije i obilazak sabora u Guči. Naporni raspored započela je treningom u teretani.

— Jutros sam se našla u Beogradu. Skupljam snagu pred konsultacije o informacionoj problematici u Ministarstvu inostranih poslova Srbije, susret sa političarima i javnim ličnostima, kao i pred razgovor sa lokalnim medijima – napisala je ona na Fejsbuku.

 

Izvor Večernje novosti, 10. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u