Merkel: Nema promene granica na Balkanu

Dodala i da to „izgleda svaki put mora da se ponavlja”

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Berlinu, posle sastanka s predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, da na Balkanu neće biti promena granica i da to „izgleda svaki put mora da se ponavlja”.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za medije navela da sve zemlje Zapadnog Balkana i dalje imaju perspektivu članstva u EU i ukazala na značaj saradnje među zemljama tog regiona, prenosi regionalna televizija N1.

„Ukupno gledajući, saradnja na Zapadnom Balkanu se poboljšala. Ohrabrujemo lidere zemalja regiona da što bliže sarađuju. Razgovarali smo i o migrantskoj krizi, uradićemo sve da pomognemo BiH u rešavanju tog problema i zahvaljujemo se na humanom tretiranju migranata”, kazala je nemačka kancelarka.

Ona je dodala da bi znatan ekonomski razvoj BiH doveo da smanjenja odlaska mladih iz zemlje i da Nemačka tu ima veliku ulogu kako jedan od najznačajnijih partnera BiH.

„Mi smo vladu (Savet ministara BiH) i pojedine odgovorne osobe ohrabrili da požure sa odgovorima na Upitnik. Što se tiče izbornog zakona, važan je kompromis svih strana. Još je veći značaj izmena krivičnog zakona i tu imamo pravnu prazninu. Mora se ojačati borba protiv korupcije, kriminala i terorizma”, dodala je Merkel.

Zvizdić je rekao da su najznačajniji prioriteti BiH integracije u EU i NATO.

„Najvažniji spoljnopolitički ciljevi BiH su evropske integracije i NATO, a bez nemačke inicijative 2014. godine ne bi bili mogući ovako dinamični pozitivni procesi na našem putu ka EU. Taj put nema alternativu, a sve obaveze u vezi agende smo okončali. Brzo ćemo dati odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika kako bismo što pre dobili status kandidata”, kazao je Zvizdić.

On je dodao da se BiH zalaže za proces pomirenja u regionu, ali da on mora da bude zasnovan „na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Naveo je da pokretanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) predstavlja „važnu poruku za jačanje bezbednosti u BiH i celom regionu”, da su svi ekonomski parametri BiH „u stalnom porastu” i da je potrebno sprovesti „brojne reforme” u cilju poboljšanja socijalne stabilnosti.

Zvizdić je pozvao nemačke firme da nastave s investicijama u BiH, ali i da ih pojačaju, navodeći da njegova zemlja ima „dobre resurse i kvalitetnu radnu snagu”.

 

Izvor Beta/Politika, 13. avgust 2018

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u