Milivoj Bešlin: Srbija ne priznaje nezavisnost Crne Gore!

Istaknuti drugosrbijanski istoričar ocenio da je „najveći izazov u regionu neugasla teritorijalna pretenzija Srbije“

Protesti iz Srbije zbog prisustva crnogorskog oficira na godišnjici Oluje u Hrvatskoj govore da Srbija i dalje suštinski ne priznaje nezavisnost Crne Gore.

To je izjavio istoričar Milivoj Bešlin.

„Svaki pokušaj iz Srbije da se Crnoj Gori nameće stav, gde može ili ne može da šalje svoje oficire je suštinski nepriznavanje crnogorske nezavisnosti i pokušaj da se ovom državom ponovo upravlja iz Beograda”, rekao je Bešlin za Dnevne novine iz Podgorice.

On je ocenio da je najveći izazov u regionu „neugasla teritorijalna pretenzija Srbije prema regionu“.

„Crna Gora i Bosna i Hercegovina, pokazalo se, ostaju jezgra velikodržavne ideje u Srbiji i to se ne menja. Narativ je isti kao i 90-ih, pitanje položaja Srba u regionu. Osim narušavanja stabilnosti regiona, Srbija, odnosno srpski nacionalizam, vrlo jasno uvodi Rusiju kao igrača sa pretenzijama na ovaj region. Neutralnost Srbije je kontroverzna i neiskrena. To je ‘neutralnost’ pod okriljem Moskve“, ocenio je Bešlin.

On je kritikovao i deo opozicije u Srbiji, za koju je rekao da je po nekim pitanjima, poput Kosova ili Crne Gore, gora i ekstremnija od Vučića, dok je najgori deo društva nacionalistička intelektualna elita.

„Bez demokratizacije Srbije, a to znači njenog temeljnog odricanja od ekspanzivne nacionalističke ideologije, nema stabilnosti Zapadnog Balkana. To budite sigurni“, rekao je Bešlin.

Ocenio je da je „znak za početak hajke“ na Crnu Goru dao patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej i dodao da je ta crkva „kišobran“ za sve nacionaliste, desničare i ksenofobe u Srbiji.

Povodom izjave patrijarha SPC Irineja da je položaj Srba u Crnoj Gori gori nego u vreme zloglasne Nezavisne države Hrvatske (NDH), Bešlin je rekao da je tu reč pre svega o Irinejevoj „normalizaciji fašizma i relativizaciji genocida u NDH“.

„Nisam siguran da je on svestan posledica poganih reči, ali ga zbog toga ne treba abolirati. Posebno jer su njegovi motivi sebični i isključivo materijalne prirode. Nije krio da je to uradio da bi stekao što bolju startnu poziciju u pregovorima sa crnogorskim vlastima oko statusa crkvene imovine. Sam se prosto razotkrio. Nije njemu stalo do ljudi, do Srba u Crnoj Gori, znaju to i oni. Njemu je do nekretnina i novca, odnosno pitanja oporezovanja. To je suština. I time je njegov u osnovi antihrišćanski prestup strašniji“, ocenio je Bešlin.

 

Izvor Beta/B92, 13. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u