Aleksandar Haldej: Nova ruska elita biće izrazito anglofobična

Rusija će nacionalizovati svoj finansijski sistem, to više nije stvar izbora

Nova faza hladnog rata između Rusije i SAD vodi korenitim izmenama u ruskom finansijskom i političkom sistemu. Sjedinjene Države spremaju novi paket antiruskih sankcija uperen protiv ruskih banaka, korporacija i biznismena koji vode biznis sa Amerikancima. Finansijski sistem Rusije, čije je samo jezgro bilo povezano sa dolarom, dobio je smrtonosni udarac.

Tramp je veoma slab, uprkos tome što rejting njegove popularnosti ukazuje na suprotno. Američki establišment je u stanju da „pojede“ čak i svoje popularne predsednike. Čak i ako dobije međuizbore za Kongres SAD, velika je verovatnoća da neće osvojiti novi mandat šefa države. „Duboka država“ neće istu grešku napraviti po drugi put.

Sankcije su samo delić mozaika. Bivši šef CIA Majkl Morel, koji se ne mora boriti za originalnost, jer američka vladajuća klasa preko njega najavljuje neke svoje namere, javno je zatražio da SAD izazovu u Rusiji narandžastu revoluciju sličnu ukrajinskoj. Posavetovao je da se uloga detonatora prepusti antiruskim sankcijama koje žuri da uvede Kongres SAD. Vašington faktički koristi finansijski sistem Rusije za organizovanje državnog prevrata u Moskvi.

Od ostalih mogućnosti je već odsečen… Prvo: osnivanjem platnog sistema MIR koji je analog sistemu SVIFT. Drugo: rasprodajom tri četvrtine američkih državnih obveznica. Treći korak biće postepena nacionalizacija finansijskog sistema. Ova mera je apsolutno iznuđena, ali će svi izbegavati da o njoj javno govore. Liberali već govore da je to protiv tržišta i da će biti oštećeni akcionari. Ali, zemlja je u ratu!

Liberalizam je Rusiju učinio zavisnom čak i od tuđe opreme za vojno-kosmičku industriju, a to je isto što i dati Pentagonu ključeve od raketnih šahti… Međutim, Amerika sankcijama direktno izbacuje Rusiju čak iz kolonijalnog periferijskog kapitalizma. Smesa kapitalizma i socijalizma, koja će se pojaviti u Rusiji kao rezultat američkih sankcija, biće savršeno drugi sistem sa drugim elitama kojima će se mržnja i nepoverenje prema svemu anglosaksonskom prenositi genetski. A svaka ljubav kolege na poslu prema inostranom biće signal da taj „nije naš“. Nova elita Rusije biće izrazito anglo- i amerikanofobska. Američke sankcije u Rusiji uništavaju liberalnu inteligenciju i liberalnu biznes-elitu.

Kao što Kina pod socijalističkim parolama gradi kapitalizam sa kineskim specifičnostima, tako će i Rusija – pod liberalnim parolama – graditi državni kapitalizam sa jakom socijalističkom komponentom – sa ruskim osobenostima. I, neće to biti stvar afiniteta već – shvaćena neminovnost. Jer, drukčije neće moći da se preživi.

Temelje novog sistema udariće Vladimir Putin, u uslovima jake geopolitičke napetosti, a nastaviće njegovi naslednici. Na liberalnu retoriku vlasti ne treba uopšte obraćati pažnju – to je retorika prikrivanja onoga što se zaista radi i što će se raditi. Dimna zavesa za umirivanje i onih koji će postepeno ostajati i bez vlasti i bez imovine.

Rusija je već krenula putem koji ne može napustiti. Krah liberalizma, odnosno njegovog finansijskog sistema, postao je neizbežan narednih godina. Taj sistem biće postupno demontiran i izmenjen…

 

Izvor Fakti, 14. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u