SAD zamrzle sporazum o otvorenom nebu sa Moskvom

Donald Tramp potpisao novi odbrambeni budžet SAD za 2019.

Sjedinjene Američke Države zamrzavaju ispunjavanje sporazuma o otvorenom nebu s Rusijom dok ona ne bude počela ponovo da ga poštuje, navedeno je u novom odbrambenom budžetu SAD za finansijsku 2019. godinu koji je potpisao američki predsednik Donald Tramp.

„Nijedan od fondova ne može biti iskorišćen za finansiranje u 2019. budžetskoj godini za razvoj i ispitivanja u okviru Sporazuma o otvorenom nebu dok predsednik ne predstavi nadležnim komitetima Kongresa SAD odgovarajući sertifikat“, piše u dokumentu. Precizirano je da se pod sertifikatom podrazumeva ukidanje ograničenja Rusiji nakon ocene o ispunjavanju Sporazuma.

U dokumentu je takođe navedeno da SAD nameravaju da razmotre s Rusijom da li „sarmat“ i druge nove vrste naoružanja potpadaju pod Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (SNV 3).

Dokument od predsednika SAD zahteva da dostavi izveštaj o tome da li je američka administracija na pregovorima s Rusijom postavila pitanje o njenim novim vidovima naoružanja („tajnim ruskim sistemima“) i da li je spremna da ih uzme u obzir prilikom realizacije SNV 3.

U budžetu se pod tim sistemima podrazumevaju međukontinentalna balistička raketa „sarmat“, krstareća raketa s nuklearnim motorom X-101, podvodni dron „status 6“ i supersonična raketa dalekog dometa „avangard“.

U dokumentu je navedeno i da je američka administracija dužna da u roku od tri meseca predstavi spisak osoba koje su povezane s ruskom obaveštajnom službom i koje bi mogle da se nađu pod američkim sankcijama.

Dokument obavezuje predsednika da u roku od 90 dana nakon stupanja budžeta na snagu predstavi Kongresu SAD izveštaj sa spiskom osoba povezanih s ruskom obaveštajnom službom i odbrambenim sektorom protiv kojih bi mogle da budu uvedene sankcije na osnovu Zakona „O suprotstavljanju protivnicima Amerike sankcijama“, usvojenom prošle godine.

Ranije je saopšteno da je predsednik SAD Donald Tramp potpisao novi odbrambeni budžet u vrednosti od skoro 716 milijardi dolara, što je za tri odsto (20 milijardi) više od ovogodišnjeg budžeta.

Dokument je potpisan u svečanoj atmosferi u vojnoj bazi Fort Dram u državi Njujorku, što je simbolizovalo zanimanje predsednika za povećanje finansijskog zadovoljstva vojnika — u novom budžetu ti troškovi će biti povećani za 2,6 odsto.

Ranije su nacrt budžeta odobrila oba doma Kongresa.

Finansijska 2019. godina počinje od prvog oktobra ove godine.

 

Izvor Sputnjik, 13. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u