Presuda protiv Monsanta koja bi mogla promeniti sve

Hoće li presuda američkog suda koja potvrđuje da je Monsanto odgovoran za maligno oboljenje školskog radnika pokrenuti lavinu?

Sudski proces u Kaliforniji rezultovao je osuđujućom presudom protiv agrohemijskog i GMO giganta Monsanta, sada poznatog kao Bajer/Monsanto. Sudija je naredio Monsantu da plati štetu u iznosu od 289 miliona američkih dolara bivšem školskom domaru Dvejnu Džonsonu koji je dobio non-Hočkinov limfom. Njegov advokat je tvrdio da je ovu bolest izazvao „Roundup“, Monsantov herbicid na bazi glifosata. Ne bi trebalo da iznenađuje što Monsanto planira da uloži žalbu na presudu. Međutim, efekat ove odluke, bez obzira na ishod žalbenog postupka, osetiće se širom sveta i izazvaće velike probleme za čitav GMO agrohemijski poslovni model.

Džonsonov proces, odnosno slučaj „Dvejn Džonson protiv Monsanta“ (CGC-16-550128), pred kalifornijskim Višim sudom u San Francisku, prvi je od preko 5.000 takvih slučajeva širom SAD u kojim se iščekuju presude povodom tvrdnji da sastojci Roundup-a izazivaju kancer. Četrdesetšestogodišnji Džonson je bivši menadžer zaprašivanja u sistemu škola kalifornijskog okruga i primenjivao je Roundup i Ranger Pro (oba proizvodi Monsanto) na školskim imanjima širom okruga i do 30 puta godišnje, i to preko dve i po godine.

Prema časopisu Inšurens džornal, osuđujuća presuda bi mogla da utiče na ishod hiljada sličnih slučajeva protiv Monsantovog Roundup-a baziranog na glifosatu. Valja istaći i da ista advokatska kanclearija iz Kalifornije – Baum, Hedland, Aristej i Goldman – učestvuje u mnogim drugim sličnim slučajevima koji čekaju epilog.

RASKRINKAVANjE MONSANTA NA SUDU
Robert Kenedi mlađi, jedan od pravnih savetnika u slučaju protiv Monsanta, napisao je rezime unakrsnih ispitivanja advokata-tužilaca i Monsantovih advokata. U njemu je otkriven razoran obrazac Monsantovog zataškavanja testova kancerogenosti, laži i ogromnih količina novca kojim su kupovana svedočenja naučnih „eksperata“ kako bi se podržale nedokazane Monsantove sigurnosne tvrdnje da herbicid Roundup nije kancerogen.

U jednom od ključnih priznanja, Monsantov toksikolog Dona Farmer je, suočena sa internim imejlom Monsanta, bila prinuđena da potvrdi da je njena primarna briga bila regulatorna usaglašenost, a ne javno zdravlje. Farmerova je takođe bila prinuđena da prizna da je pisala članke koje su potpisivali navodno nezavisni naučnici koji su prihvatili da brane glifosat. Njen odgovor je bio: „Nema ničeg lošeg u tome“.

Drugi plaćeni Monsantov svedok, doktor Voren Foster, bio je prinuđen da prizna da nikada nije izveo analizu glifosata ili njegove kancerogenosti pre nego što ga je Monsanto platio da svedoči protiv studija o efektima na životinje koje je koristila Međunarodna agencija za istraživanje kancera (IARC je inače agencija Svetske zdravstvene organizacije), kojim je 2015. utvrđeno da je glifosat „verovatno kancerogen“. Nalazi IARC su predstavljali jak udarac protiv Monsantovih tvrdnji da Roundup, kome glifosat čini 31 odsto sastava, nije štetan za ljude i životinje.

Još jedan Monsantov toksikolog, doktor Mark Martens, bio je priupitan zašto je Monsanto odbacio istraživanje nezavisnog toksikologa doktora Džejmsa Perija iz 1999, nakon što su ga hvalili kao vrhunskog eksperta. Kada je Perijevo istraživanje dovelo do zaključka da složena i neobjavljena formula Roundup-a može da izazove genetske mutacije, što je potencijalni uvod u kancer, Monsanto ga je otpisao i odbio da dozvoli nezavisnim naučnicima da pregledaju Perijeva istraživanja. Monsanto ove nalaze nije dao ni američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA). Drugi Monsantov „ekspertski svedok“, doktorka Lorelaj Mući, koja je specijalizovana kao epidemiolog kancera i radi kao predavač na harvardskoj Školi za javno zdravlje (HSPH), priznala je da joj je Monsanto platio 100.000 dolara za svedočenje.

Kada su Monsantovi advokati pokušali da diskredituju toksikološkog eksperta, doktora Kristofera Portijera, tako što su ga suočili sa saopštenjem EPA koje je, protivno IARC, tvrdilo da glifosat „verovatno“ nije kancerogen za ljude, Portijer je pod zakletvom rekao da su i EPA u SAD i Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) prenebregli 15 tumora u različitim studijama efekata glifosata na glodare, i to zato što su koristili pogrešnu metodologiju. Rekao je: „Moja čitava karijera se svodi na korišćenje naučnih dokaza za donošenje odluka, pre svega o kancerogenosti različitih supstanci, i godinama smo radili na tome kako bi bilo ispravno izvršeno. Neverovatno je pogrešan način na koji su oni to činili“.

U svedočenju doktora Čarlsa Benbruka obelodanjeno je da je insistiranje EPA da testira samo glifosat, odvojeno od dodataka potrebnih za Roundup, bila prevara osmišljena da zataška važnije pitanje – da li je sam Roundup, a ne jedan njegov sastojak, kancerogen. Sve u svemu, ono što je izniklo iz suđenja u San Francisku je dokumentovana šema laži i zataškavanja; jedan tajni rat za diskreditaciju nezavisnih toksikologa čija su istraživanja kontrirala Monsantovim tvrdnjama o bezbednosti Roundup-a.

SERALINIJEVA STUDIJA SA PACOVIMA
U naučnom radu objavljenom 26. februara 2016. u Međunarodnom žurnalu ekoloških istraživanja i javnog zdravlja, tim toksikologa predvođenih Žilom-Erikom Seralinijem sa Instituta biologije Univerziteta u Kaenu u Francuskoj i Andrašom Šekašom, direktorom Instituta za agro-ekološka istraživanja pri mađarskom Nacionalnom centru za poljoprivredna istraživanja i inovacije, izneo je rezultate istraživanja najčešće korišćenih herbicida na bazi glifosata, uključujući i Monsantov Roundup. Ispitali su kompletan koktel, uključujući i sastojke koji se kombinuju sa glifosatom.

Njihove analize su pokazale, između ostalog, da su herbicidna jedinjenja koja koriste glifosat kao osnovu, ali uključuju i nepoznate dodatke, daleko toksičnija od samog glifosata, štaviše preko 2000 puta otrovnija za ćelije nego sam glifosat. Monsanto nikada nije obelodanio svoje formule, ni američkoj vladi (što je po zakonu obavezan), ni javnosti.

Rezultati najnovijeg sudskog procesa protiv Monsanta u San Francisku su očigledno samo početak bujice otpora toksičnim i kancerogenim agrohemikalijama koje najviše prodaje Monsantno, tj. Bajer/Monsanto. Zabrinuti građani širom sveta počinju da sklapaju kockice i shvataju da ne samo da nas lažu, nego nas lažu na način sa potencijalno smrtonosnim posledicama.

U Argentini je upravo objavljena studija u kojoj su naučnici utvrdili da „izloženost značajnim količinama glifosatnih herbicida tokom trudnoće kod ženki pacova ne samo da smanjuje plodnost, nego i izaziva retardacije i defekte fetusa, uključujući abnormalne udove, čak i kod druge generacije potomstva“. Studija je izvršena nakon što je ustanovljeno da ljudi koji žive u jednom argentinskom gradu pored kog se nalaze velika uzgajališta GMO soje i kukuruza, koji se zaprašuju ogromnim količinama herbicida sa glifosatom, pate od dvostruko veće učestalosti defektno rođene dece nego što je to slučaj u ostatku zemlje.

F. Vilijam Engdal je konsultant za strateške rizike i predavač, diplomirani politikolog Prinston univerziteta i autor bestselera o nafti i geopolitici.

 

Preveo VOJISLAV GAVRILOVIĆ

 

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u