Putin Kimu: Spreman sam da se lično sastanem sa vama

Odnosi između Severne Koreje i Rusije nastavljaju da se odvijaju u prijateljskom i konstruktivnom maniru

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da je spreman da se uskoro lično sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

On je to naveo u telegramu čestitke povodom Dana oslobođenja koji danas slave dve Koreje.

„Uveravam vas da sam spreman da se sastanem sa Vama u bliskoj budućnosti i razgovaram o gorućim pitanjima bilateralnih odnosa i važnim regionalnim problemima“, poručio je ruski predsednik u telegramu Kimu, a citirala ga je novinska agencija KCNA.

Kako prenosi Tass, Putin je takođe naglasio da odnosi između te dve zemlje nastavljaju da se odvijaju u „prijateljskom i konstruktivnom maniru“.

On je, kako se navodi, izrazio nadu da će Moskva i Pjongjang „istrajno razvijati saradnju na međusobnu korist, uključujući u to i implementaciju trojakog programa koji uključuje Rusiju, Severnu Koreju i Južnu Koreju“.

Dan oslobođenja, slavi se 15. avgusta i označava ostvarenje nezavisnosti dve Koreje od japanskog kolonijalizma iz perioda od 1910. do 1945. godine. Prethodno je, podseća ruska agencija, Putin pozvao Kima da poseti Rusiju.

Prema njegovim ranijim izjavama, njegov severnokorejski kolega mogao bi da učestvuje na Ekonomskom forumu istočnih zemalja u Vladivostoku u septembru ili da dođe u posetu odvojeno od tog događaja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov početkom jula je kazao da bi Kim trebalo tek da potvrdi svoje učešće na forumu kao i sastanak sa Putinom, podseća Tass.

 

Izvor Tanjug/B92, 15. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u