Pens Turskoj: Ne iskušavajte Trampovo strpljenje

Potpredsednik SAD ponovio zahtev da pastor Brenson bude momentalno pušten iz turskog pritvora

Svima kojima to dosad nije bilo jasno, američko-turski sukob je pokazao da su partneri SAD u suštini vazali Sjedinjenih Država. Sa različitim statusima, ali – vazali.

Potpredsednik SAD Majk Pens upozorio je Tursku, koja je reagujući na američko dupliranje carina na njen čelik i aluminijum, odgovorila dupliranjem carina na 22 američka proizvoda, da ne iskušava „Trampovo strpljenje“.

Istovremeno je ponovo pozvao Ankaru da oslobodi pastora Endrjua Bransona kojeg Turci optužuju da je pomagao akterima neuspelog državnog udara iz 2016:

„Pastor Branson je nevin čovek kojeg Turska drži u pritvoru. I predsednik Tramp i ja bićemo tvrdi sve dok pastor Branson ne bude oslobođen i ne vrati se svojoj porodici, svojoj crkvi i Sjedinjenim Državama“.

Pens, naravno, i ne pokušava da objasni: zbog čega je pastor Branson – ako mu je zaista mnogo stalo do svoje porodice, crkve i SAD – poslednjih 17 godina živeo u muslimanskoj Turskoj.

Nekoliko sati ranije je Bela kuća ocenila kao razočaravajuće povećane turske carine na američku robu:

„Turske carine korak su u pogrešnom smeru. Američke povećane carine na tursku robu su uvedene zbog interesa nacionalne bezbednosti dok su turske represija“, izjavla je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Među američkim proizvodima na koje je Ankara uvela dodatne carine su automobili, alkohol, ugalj, pirinač i drugi, a turska vlada navodi da će carine na američke automobile biti povećane na 120 odsto, a na alkoholna pića iz SAD na 140 odsto.

 

Izvor Fakti, 15. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u