Stejt department o Republici Srpskoj: Idete u pogrešnom pravcu

Američka strana osuđuje odbacivanje Izveštaja o Srebrenici iz 2004.

Američki Stejt department je povodom odbacivanja izveštaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine saopštio da je ta odluka Narodne skupštine Republike Srpske korak u pogrešnom pravcu.

„Međunarodni sudovi su zaključili da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid. Vlada RS je 2004. godine usvojila izveštaj o Srebrenici i to je bio značajan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini i suočavanju sa teškim činjenicama prošlosti“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

U saopštenju se dodaje da su pokušaji da se odbace ili dopune izveštaji o Srebrenici deo širih nastojanja da se revidiraju činjenice iz prošlih ratova, negira istorija i politizuje tragedija, prenosi Tanjug.

U interesu građana Republike Srpske je da preokrenu „trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, kao i da osiguraju da se njihovi zločini i nadalje u javnosti odbacuju“, navodi Stejt department.

„Uviđajući razmere tragedije koja se dogodila u Srebrenici i značaj nastavka građenja poverenja i pomirenja, SAD ostaju posvećene da pomognu vlastima u Bosni i Hercegovini na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zločine protiv svih etničkih grupa“, navodi se u saopštenju.

Stejt department dodaje da poricanje činjenica utvrđenih u prošlim ratovima neće unaprediti te ciljeve, niti će pomoći građanima Bosne i Hercegovine.

„Strašan rat koji se dogodio devedesetih godina podseća nas da moramo težiti stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost ili religiju“, dodaje se u saopštenju.

Stejt department zaključuje da će SAD i dalje odlučno podržavati mir, stabilnost i pomirenje u Bosni i Hercegovini.

NSRS je jednoglasno u utorak odbacila izveštaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dve nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine — o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

 

Izvor Sputnjik, 16. avgust 2018.

Politika, Svet
Pratite nas na YouTube-u