Tači: Pripajanjem Preševa, Medveđe i Bujanovca brišemo srpski san

Tači je rekao da neće dozvoliti da ZSO ima izvršna ovlašćenja na KiM

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će korekcija granice sa Srbijom izbrisati srpski san o podeli Kosova, piše danas Epoka e Re.

Protivnici te ideje su političke kamikaze, ocenio je Tači.

Prema njegovim rečima, „korekcija granice i priključenje Kosovu Preševa, Medveđe i Bujanovca konačno briše san Srpske akademije nauka i umetnosti o podeli Kosova i stvaranju Republike Srpske na Kosovu“.

Tači je izjavio da bi taj proces korekcije granica trebalo da bude transparentan, uz izražavanje volje građana na referendumu.

Neću dozvoliti bilo kome da spreči konačni sporazum sa Srbijom, koji omogućava evropsku budućnost Kosova, rekao je Tači.

On je pozvao opozicione partije da učestvuju u dijalogu sa Beogradom.

Lako je kritikovati, a teško je suočiti se sa protivnicima Kosova. Nije lako da se suočim sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Lako je biti gledalac, ali je teško biti igrač. Zato partije treba da uđu u igru i preuzmu odgovornost. Ako to ne žele, na kraju procesa, ukoliko postignemo nekakav sporazum, građani će na referendumu kazati da li ga prihvataju, izjavio je Tači.

On je rekao da neće dozvoliti da asocija srpskih opština na Kosovu ima izvršna ovlašćenja i izrazio uverenje da će osnove za ostvarenje sporazuma sa Srbijom biti postavljene na proleće.

Tači je osudio pretnje zbog kojih je specijalni tužilac Elez Blakaj podneo ostavku, navode danas prištinski mediji.

Tači je konstantovao da je vladavina prava osnova demokratske države i društva.

Snažno podržavam rad pravosudnih institucija na jačanju funkcionalnog, transparentnog, odgovornog pravnog sistema, koji uživa poverenje svih građana, naveo je Tači.

Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri je ocenio da je neprihvatljivo da tužilaštvo razmatra ostavku izazvanu pretnjama.

Kriminal i korupcija moraju biti zaustavljeni, poručio je Tahiri.

Kosovski mediji tvrde da je Blakaj sa porodicom pobegao u Sjedinjene Američke Države.

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi je naveo da je „tužan dan za Kosovo kada tužilac smatra da mora da podnese ostavku zbog pretnji i odsustva podrške“.

Posebno je uznemirujuće što je Blakaj radio na slučaju masovne penzione prevare, konstantovao je Delavi.

 

Izvor Fonet/Danas, 16. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u