Putin u Beogradu na vojnoj paradi u novembru, biće prikazano novo oružje

Vojska Srbije demonstriraće svoju novu silu na paradi u čast stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu

Srbija priprema grandioznu vojnu paradu povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, na kojoj će pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i najvišim svetskim zvanicama predstaviti svoje najnovije naoružanje uz defile čak 100 tenkova – saznaju „Novosti„.

Prema našim informacijama, na Dan primirja, 11. novembra na bulevaru ispred Palate „Srbija“ prvi put će se pojaviti novi PVO sistem kratkog i srednjeg dometa, koji bi trebalo da bude isporučen iz Belorusije, a u sklopu aranžmana koji obuhavata i nabavku još četiri „miga 29“.

Kako prenose naši izvori, pred liderom Ruske Federacije i zvanicama iz više stranih država biće priređen spektakularni nastup oklopnjaka i borbenih vozila i prikazana borbena moć naše države.

— Na ceremoniji kakva odavno nije viđena kod nas Vojska Srbije prikazaće svu svoju vatrenu moć – navodi sagovornik „Novosti“ iz vojnog vrha. — Ispred visokih gostiju proći će najsavremenije domaće naoružanje, kao i najnovija pojačanja iz sveta.

Ovaj jedinstveni događaj „pada“ u trenutku kada se zahuktavaju pregovori o pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije i kada se vodi dinamična diplomatija između srpskog državnog vrha i predstavnika velikih svetskih sila.

Sagovornici „Novosti“ kažu da će demonstriranje vojne snage, i to u prisustvu šefa najveće svetske države, sigurno podgrejati nervozu Zapada, ali bi moglo i da pojača pozicije Srbije u pregovorima o Kosovu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je još jedna poseta prvog čoveka Rusije znak velike podrške Moskve:

— Mi smo mala zemlja, a Putin predsednik supersile i njegov dolazak je uvek velika stvar, a pogotovo sada, u ovim delikatnim političko-bezbednosnim gibanjima, ne samo na Balkanu, već u celom svetu. Siguran sam da će njegovo prisustvo na tribinama tokom parade podići poziciju Srbije u odnosima sa zapadnim silama.

Za Dejana S. Miletića, iz Centra za proučavanje globalizacije, Putinov dolazak može da bude veliki izazov za Srbiju, pre svega kada je reč o njenom odnosu sa Amerikom, koja ima jednu od ključnih uloga u pronalaženju rešenja za KiM:

— U SAD će u novembru biti sprovedeni izbori za Kongres i Senat i sigurno je da će antiruska hajka na Trampa dobiti na snazi. Samim tim, i dolazak Putina na vojnu paradu mogao bi pojedinim strukturama u SAD biti dodatni argument protiv Trampove administracije, koja se ozbiljno angažovala u procesu rešavanja kosovskog pitanja. S druge strane, poseta Putina, i to vojnoj ceremoniji, može da ima i pozitivne efekte i da Vašington dodatno omekša svoj stav prema Srbiji iz straha da ona ne padne u čvršći zagrljaj Rusije.

Profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić ukazuje da proslava Dana primirja može biti idealna prilika da Srbija podseti na stara savezništva, pre svega sa Francuskom i Velikom Britanijom:

— Dolazak Putina je važan, ali „ključ za Kosovo“, kao i za sva dešavanja na Balkanu, kao i tokom devedesetih, drži – Amerika. Važno je da iz Beograda nastave da stižu poruke koje predsednik Aleksandar Vučić uporno ponavlja, a to je da ostajemo pri svojoj neutralnoj vojnoj poziciji, spoljnoj politici i insistiranju na dijalogu u rešavanju problema u regionu.

Inače, dolazak savremene ratne tehnike iz Belorusije u središtu je paketa vojnotehničke saradnje oko koga su mesecima vođeni pregovori na relaciji Beograd – Minsk. Ugovor o isporuci aviona i raketnog sistema PVO već je potpisan, ali zbog usaglašavanja tehničkih detalja između dve strane još nije obelodanjen. U sledećih nekoliko dana biće preciziran datum i način isporuke, sadržaj pratećeg paketa naoružanja i delova.

Dogovor o isporuci ovog naoružanja načelno je postignut prošle godine, prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Minsku, a detalji posla utanačeni su u direktnim susretima vojnih delegacija dveju zemalja.

VULIN: DRAGOCENI HELIKOPTERI
Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrđuje da se aranžman sa Belorusijom bliži svojoj finalnoj fazi. Korak ka još boljom saradnji biće otvaranje izaslanstva odbrane u Minsku.

— Belorusija je nama izuzetno važna i prijateljska zemlja. Od vrha ove države dobili smo četiri „miga 29“. U toku je remont ovih letelica, a u sledećoj fazi sledi i njihova modernizacija. Sa Sergejem Šojguom smo razgovarali o nabavci helikoptera. Letelice „Mi-35“ su jedinstvena tehnika koju Srbija nikada nije imala i koja će umnogome promeniti lice naše vojske.

ESKADRILA OD 14 „MIGOVA“
Dogovor sa Belorusijom drugi je po važnosti sporazum o domenu obnove resursa naših oružanih snaga. Prema sporazumu o vojnoj saradnji sa Rusijom, Srbiji je na inicijativu predsednika Putina, pre dve godina odobrena donacija u vidu šest „migova 29“, 30 tenkova T-72S i isto toliko borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM-2. Ova vojna tehnika, remontovana i modernizovana biće isporučena do marta 2019. godine.

U paketu ruske vojne pomoći, kako je potvrđeno našem listu, naći će se i helikopteri. Načelno je dogovorena kupovina tri višenamenske letelice „Mi-17“, kao i četiri helikoptera „Mi-35“ – „leteće oklopnjače“.

— Sledeća godina biće ključna za naše oružane snage, posebno Ratno vazduhoplovstvo. Na nebu Srbije leteće eskadrila od čak 14 „migova 29“. Pored ruskih, leteće i devet „Erbasovih“ helikoptera, koji će biti raspoređeni ne samo vojsci, već i policiji – navode u vojnom vrhu.

 

Autori D. Milinković i R. Dragović

 

Izvor Večernje novosti, 17. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u