MUP zatvorio vojni kamp za decu na Zlatiboru

NVO sektor pozdravio postupak MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je kamp na Zlatiboru, u kojem su deca učila vojničke veštine, zatvoren i da su deca vraćena kući.

„Mi smo dali nalog za raspuštanje kampa zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti“, rekao je Stefanović.

On je dodao da se trenutno „odvija završni deo rasklapanja kampa“.

Podsetimo, na Zlatiboru je bio otvoren prvi “omladinsko-patriotski“ kamp za decu, koji su organizovale “srpske i ruske veteranske i patriotske grupe“.

Ima ih 44, 34 dečaka i deset devojčica. Stari su od 12 godina do 23 godine i umesto letnjeg raspusta odabrali su da uče vojne veštine – obučeni u vojne uniforme i sa oružjem u rukama.

“To su vežbovne puške koje je vojska nekada koristila na svojim vežbama. Takođe, to su aluminijumski pištolji, nema blage veze sa vatrenim naoružanjem. Mi kao ratni veterani jednostavno želimo da naša deca budu spremna danas-sutra ne daj bože da nas neko napadne, da budu spremna da se brane“, naglašava Željko Vukelić, učesnik oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Organizatori tvrde da se sve radi u skladu sa zakonom i da je kamp prijavljen kao javni skup. Dozvola, ali i finansijska podrška dobijena je od opštine Čajetina i za predsednika te opštine nema ništa sporno.

“Ovo je humanitarni patriotski kamp gde se deca uče tradicionalnim srpskim vrednostima, gde nisu plaćena, kao u ovim rijaliti emisijama. Oni to rade zato što hoće da zaštite sebe, da se spreme za život“, rekao je predsednik opštine Milan Stamatović.

Kamp na Zlatiboru organizovan je po ugledu na kamp u Rusiji, a kampovi ovakve vrste postoje i u drugim zemljama.

„NEDOPUSTIVO I NEPRIHVATLjIVO“
Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) pozdravila je danas odluku MUP-a da zatvori kamp na Zlatiboru, na kome su deca prolazila vojničku obuku, i gde su devojčice i dečaci uzrasta od 12 do 18 godina učili kako da se ponašaju u borbama.

Kako se navodi u saopštenju, uključivanje dece u kampove na kojima prolaze vojničku obuku predstavlja grubo kršenje Konvencije o pravima deteta, kao i zloupotrebu dece, i daleko je od najboljeg interesa deteta, zbog čega je „nedopustivo i neprihvatljivo“ da se kampovi i aktivnosti takvog tipa dodatno finansiraju iz javnog budžeta.

MODS podseća da je Srbija potpisnica Opcionog protokola uz Konvenciju o pravima deteta o učešću dece u oružanim sukobima, koji je nastao iz potrebe da se deca zaštite od učešća u oružanim sukobima.

MODS apeluje i na roditelje da ne dozvole da neko priprema njihovu decu za učešće u oružanim sukobima i da na taj način deca budu zloupotrebljena i izmanipulisana i poziva nadležne državne organe i institucije, na nacionalnom i lokalnom nivou, da u budućnosti ne dozvole organizovanje i održavanje sličnih kampova i aktivnosti.

 

Izvor Beta/Tanjug/Prva/B92, 17. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u