Dačić: Srbija neće biti deo nikakve koalicije protiv Turske

Dačić se u Antaliji založio za saradnju u zajedničkim interesima Srbije i Turske

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Antaliji da Srbija nikada neće biti deo „koalicije onih koji žele da rade protiv Turske“.

To su preneli turski mediji.

Dačić je sa ministrom spoljnih poslova Turske Melvutom Čavušogluom danas u Antaliji na jugu Turske prisustvovao ceremoniji otvaranja konzulata Srbije, čije će područje biti provincija Antalija.

Na čelu Konzulata Srbije u Antaliji biće počasni konzul Fikret Ozturk.

„Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske, uključujući i neke od ovih organizacija koje se nalaze u zemljama u našem regionu i Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske države i naših turskih prijatelja“, izjavio je Dačić na konferenciji za novinare posle svečanog otvaranja konzulata, prenela je Anadolija.

Srpski ministar spoljnih poslova rekao je da je u Srbiji prošle godine zabeleženo skoro 100.000 turista iz Turske, dodajući da brojni turisti iz Srbije posećuju Tursku.“Mislim da možemo da radimo još mnogo više. Naše dve zemlje su ukinule vize. To je jedan od najviših stepena prijateljstva između zemalja“, kazao je Dačić.

Dačić je rekao i da u Turskoj postoji veliki broj građana koji imaju poreklo iz Srbije, kao i da u Srbiji postoji određeni broj „Turaka, ali i muslimanskog stanovništva, bilo da se oni zovu Bošnjaci ili muslimani“.

„Mi sve to moramo i treba da koristimo da bude u funkciji zajedničkog života i zajedničkih interesa Srbije i Turske“, ocenio Dačić, navodi turska agencija.

 

Izvor Beta/B92, 19. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u