Priština tvrdi da su počele pripreme za demarkaciju sa centralnom Srbijom

Prištinski mediji navode da može da se očekuje da na sledećem sastanku Tačija i Vučića bude razmotreno pitanje granične korekcije

Članovi Komisije kosovske vlade za demarkaciju granice, prikupljanjem dokumentacije, počeli su pripreme za obeležavanje linije sa centralnom Srbijom, izjavio je predsednik te komisije Špejtim Bulići.

Bulići je, kako prenose prištinski mediji, rekao da „ne vidi prepreku za obeležavanje granične linije“.

„Pripreme u komisiji, prikupljanjem faktografske dokumentacije i izradom strategije, počele su na zahtev kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. U ovoj situaciji postoje određene promene graničnih linija koje su se desile u određenim periodima. Ali sve ove promene, koje su se dešavale na graničnoj liniji, pokrivene su dokumentacijom i političkim odlukama iz određenih vremenskih perioda“, rekao je Bulići.

Prištinski mediji navode da može da se očekuje da na sledećem sastanku kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika Srbije Alekandra Vučića u Briselu, bude razmotreno i pitanje granične korekcije.

Tači je u jednom od poslednjih intervjua lokalnim medijima rekao da će sastanak sa Vučićem biti u prvom delu septembra, ali da i dalje nije precizirano o čemu će razgovarati.

Analitičari u Prištini pozivaju na oprez prilikom rasprave o demarkaciji, dodajući da nijedna institucija nema pravo da odlučuje o teritoriji, savezima, miru, spoljnjem dugu, izuzev kosovske skupštine.

„Predsednik zemlje bi trebalo da predstavlja pravno i ustavno jedinstvo u okviru svojih nadležnosti, člana 83. Samo skupština može da odlučuje o pitanjima koja se odnose na teritoriju i niko drugi „, kažu analitičari.

 

Izvor RTS, 20. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u