Kinezi ulažu milijardu dolara u fabriku u Zrenjaninu

Zrenjanin će posedovati jednu od najsavremenijih fabrika u Evropi

Kineska kompanija Šandong Linglong saopštila je da planira da investira 994,4 miliona dolara u fabriku auto guma u Slobodnoj zoni u Zrenjaninu.

Izgradnja fabrike trebalo bi da počne u aprilu 2019. i biće izvedena u tri faze od kojih će poslednja biti završena u martu 2025. godine, navodi se u dokumentu koji je kompanija Šandong Linglong podnela Šangajskoj berzi, prenosi portal Seenews.com.

Kompanija, kako se navodi, planira da godišnje u Zrenjaninu proizvode više od 13 miliona radijalnih auto guma, visokog kvaliteta.

Olduka da se investira u Srbiju doneta je zbog malih troškova investicije, izgradnje, radne snage i utrošene energije u poređenju sa drugim zemljama u Evropi, navela je kineska kompanija.

Projekat bi prethodno trebalo da odobre Kineska naconalna komisija za razvoj i reforme, kao i kinesko Ministarstvo trgovine i Državna služba za međunarodnu trgovinu.

JANjIĆ: NAJSAVREMENIJA FABRIKA PO SVIM EKOLOŠKIM STANDARDIMA
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potvrdio je agenciji Beta da je izvesno da će Šandong Linglong početi poslovanje u tom gradu.

„Pregovori su trajali duže od godinu dana, vođeni su u Srbiji i Kini, a očekuje se još odobrenje Kineske komisije za razvoj i njihovog Ministarstva trgovine“, kazao je Janjić agenciji Beta.

Dodao je i da je veoma zadovoljan što će, kako je naveo, realizacija tog projekta omogućiti otvaranje mnogo novih radnih mesta u zoni „Jugoistok“ gde će biti obezbeđeno 136 hektara zemljišta.

„Prošle godine smo omogućili da se u Zrenjaninu zaposli 3.000 ljudi, ove godine u planu je zapošljavanje još oko 1.600. Značajno je što će, kada počne sa radom, osim u toj kineskoj kompaniji biti zaposleni i oni koji će biti logistika Linglongu“, kazao je on.

Gradonačelnik Janjić je rekao da je reč o jednoj od najsavremenijih fabrika u Evropi i da će svi ekološki parametri biti primenjeni, a da se uskoro očekuju pregovori sa još jednim kineskim investitorom.

 

Izvor Beta/Seenews/N1, 21. avgust 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u