Dojče vele: Početak kraja Donalda Trampa

Postoji šansa da će 21. avgust 2018. ostati upamćen kao početak kraja Trampovog predsednikovanja

Bivši Trampov advokat pod zakletvom tvrdi da je po nalogu predsednika SAD novcem za kampanju plaćao ćutnju žena o navodnim aferama sa Trampom. To opoziciji daje pravne argumente da pokrene postupak smene predsednika.

Majkl Koen, bivši advokat američkog predsednika Donalda Trampa, priznao je krivicu po osam tačaka optužnice nakon što je postigao nagodbu sa federalnim tužiocima u Njujorku. Pod lupom javnosti su posebno dva slučaja pronevere novca namenjenog finansiranju Trampove predsedničke kampanje.

Koen je još ranije priznao da je tim novcem platio ćutanje porno glumice Stormi Danijels koja je tvrdila da je imala aferu sa Trampom. U utorak je advokat međutim pred sudom rekao da mu je uputstva za tu uplatu dao lično „kandidat za federalnu kancelariju“ što se može odnositi samo na Trampa. Osim toga, Koen je priznao plaćanje bivšoj Plejboj-dami Karen Mekdugal zbog iste stvari.

To je u Sjedinjenim Državama vrlo ozbiljna stvar jer ne radi se samo o nenamenskom trošenju novca. Plaćanje za nečije ćutanje tim parama značilo bi nedozvoljeni uticaj na izborne ishode.

TRAMPOVO PORICANjE
FBI je u aprilu u Koenovoj kancelariji zaplenio snimke koje je advokat načinio navodno dva meseca pred predsedničke izbore 2016, a na kojima Tramp govori o plaćanju Mekdugal za ćutnju. Predsednik je poricao da je imao aferu sa njom, kao i da je imao pojma o plaćanju. Sa druge strane, Tramp je priznao da Stormi Denijels jeste plaćena za ćutnju, ali poricao da je to učinjeno novcem iz kampanje.

Ostali prestupi koje je Koen priznao odnose se na poreske i bankarske prevare. Njegov advokat Lejni Dejvis napisao je na Tviteru da je Koen pod zakletvom svedočio „da mu je Donald Tramp naložio da počini nedelo tako što će platiti dve žene sa ciljem uticanja na kampanju. Ako su ta plaćanja zločin za Majkla Koena, zašto ne bi bila zločin za Donalda Trampa?“

List Boston gloub komentariše: „Postoji velika šansa da će 21. avgust 2018. zauvek ostati upamćen kao početak kraja Trampovog predsednikovanja.“

Demokrate u Kongresu ponovo glasno razmišljaju o impičmentu – postupku za smenu predsednika. Jedan republikanski advokat blizak Beloj kući je, kako prenosi magazin Politiko, zabrinut da bi Koenovo svedočenje moglo da bude povod demokratama da pokrenu postupak ukoliko na izborima u novembru osvoje većinu mandata u Predstavničkom domu Kongresa.

Nensi Pelosi, liderka demokratskih kongresmena, uskoro bi mogla da postane predsedavajuća donjeg doma i stavi impičment na dnevni red. „Koenovo priznanje da je platio stotine hiljada dolara za ćutnju po uputstvu kandidata kako bi uticao na izbore 2016. pokazuje da su predsednikove tvrdnje kako ništa nije znao daleko od tačnih i stavlja predsednika u još veću pravnu opasnost“, saopštila je Pelosi.

Kako je javio CNN, nagodba verovatno podrazumeva da će Koen, nekada čovek od velikog Trampovog poverenja, morati u zatvor na period od tri do pet godina. Presuda će biti saopštena 12. decembra, a kaucija za ostanak na slobodi određena je na pola miliona dolara.

„LOV NA VEŠTICE“
Od pomenutog pretresa FBI množile su se špekulacije da bi Koen mogao da progovori u zamenu za smanjenu kaznu. Pretpostavlja se da će to biti jedan od važnih delova mozaika koji sklapa specijalni istražitelj Robert Miler čiji je prevashodni zadatak da ispita navodnu saradnju Trampove kampanje sa Rusijom.

Predsednik Tramp je čitavu istragu nazvao „lovom na veštice“ i do danas odbacuje sve optužbe. Zvanična Moskva takođe je negirala umešanost u američke izbore. Milerova istraga je od maja prošle godine iznedrila optužnice protiv 30 osoba od kojih je pet u nagodbama priznalo krivicu.

Bivši menadžer Trampove kampanje Pol Menafort juče je proglašen krivim po 8 od 18 tačaka optužnice, uglavnom za utaju poreza. On je prikrio 16 miliona dolara koje je prihodovao kao savetnik proruskih političara u Ukrajini. Visina kazne biće određena kasnije, ali se računa sa višegodišnjom zatvorskom kaznom.

Tramp je saopštio da mu je „žao“ Menaforta, ali da on sa čitavom stvari nema veze. Takođe je ponovio da je u pitanju nastavak „lova na veštice“.

Ugledni Nujork tajms je u uvodniku objavio: „Za jedan lov na veštice, istraga gospodina Milera već je iznedrila znatan broj veštica.“

 

Izvor Dojče vele, 22. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u