Krestić: U Hrvatskoj nema ni trunke zdravog razuma

„Treba da shvatimo da imamo posla sa ljudima koji su spremni da iskrivljuju i falsifikuju istoriju“

U Hrvatskoj je na djelu bježanje od istine i zločina, obmanjivanje javnosti i falsifikovanje istorije, rekao je akademik Vasilije Krestić povodom kampanje kojom se u toj državi negiraju zločini u Jasenovcu i jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu prikazuje kao radni logor i mjesto zabave, te manipuliše brojem žrtava.

Krestić naglašava da tu više nema ni nauke, ni trunke morala, niti zdravog razuma.

„Treba da shvatimo da imamo posla sa ljudima koji su spremni da iskrivljuju i falsifikuju istoriju da bi je prilagodili dnevnopolitičkim i državnim interesima“, rekao je Krestić za „Večernje novosti„.

List podsjeća da se u skandaloznoj kampanji koja se vodi u Hrvatskoj Jasenovac predstavlja kao „radno-rekreacijski kamp u kojem su se logoraši zabavljali“.

List navodi da ovo stravično prekrajanje istorije „zabibereno naučnim dokazima“ koje je u svojoj knjizi „Radni logor Jasenovac“ iznio kontroverzni autor Igor Vukić, sada otvoreno veliča i dio hrvatske štampe, dok zvanični Zagreb na sve to ćuti.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio i Centar „Simon Vizental“, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve se navode samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20.000 djece.

 

Izvor Srna, 22. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u